În contextul declaraţiilor lui Igor Dodon despre participarea la evenimentele organizate în stânga Nistrului cu ocazia împlinirii a 25 de ani de când pacificatorii ruşi se află în regiunea transnistreană, dar şi decorarea acestora cu distincţii de stat, preşedintele Partidului Politic Platforma DA, Andrei Năstase susţine că şeful statului ar fi ales să execute docil agenda desenată de Plahotniuc şi consilierii săi decât să-şi onoreze promisiunile electorale, cum ar fi întoarcerea miliardului furat, scoaterea instituţiilor de drept şi de reglementare din captivitate.

”Săptămâna viitoare Dodon va face ceea ce i s-a spus - va pedala şi mai isteric pe imaginea sa de sperietoare pro-rusească pentru a-l ajuta pe pahanul său să manipuleze partenerii de dezvoltare. Plahotniuc are nevoie de imaginea aceasta pentru a-şi continua filmul horror despre pericolul geopolitic, în încercarea sa de a-i convinge pe europeni, că votul mixt este o nimica toată în raport cu ameninţarea deturnării cursului european al RM”, scrie Năstase pe pagina sa de Facebook menţionând că pentru a arăta şi mai monstruos, Igor Dodon va decora miitarii transnistreni şi pacificatorii cu distincţii de stat.

Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu consideră că circul lui Plahotniuc şi Dodon ar continua. ”După ce Parlamentul de la Chişinău, mai mult în bătaie de joc, a cerut "retragerea" trupelor ruse din regiunea din stânga Nistrului, temporar ocupată de ”pacificatori”, Igor Dodon fuge dincolo să-i roage să rămână! Pentru aceasta este gata să ofere un pumn de medalii celor care au tras în voluntarii noştri în 1992 şi, nu excludem, că va găsi vreo distincţie şi pentru Rogozin, care a făcut acelaşi lucru.”

Deputata fracţiunii PLDM, Maria Ciobanu, de asemenea a reacţionat dur la ”ştirea monstruoasă” despre intenţia lui Igor Dodon de a decora militarii moldoveni, ruşi şi transnistreni cu ocazia a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, precizând că şi-a amintit pe fostul elev, poliţistul Tudor Ţărnă, împuşcat în războiul de pe Nistru. ”Poate chiar Rogozin a tras în el, de vreme ce se laudă că a împuşcat în timpul războiului... Lui Tudorel i-a rămas un fecioraş, care avea la momentul morţii tatălui doar doi anişori”, scrie politiciana pe pagina sa de socializare.

”Ce ştie acest curcan înfoiat, ajuns accidental prezident, despre tragedia părinţilor, care îşi pierd fiul în floarea vârstei, despre durerea unei soţii, rămasă văduvă la puţin timp după căsătorie, despre viaţa zbuciumată a unui copil care a crescut fără tată, departe de Republica Moldova? El, Dodon de la Sadova, a însuşit din fragedă tinereţe, că dacă vrei să trăieşti "în lux", este suficient să trişezi, să spui minciuni şi să te vinzi cât mai scump”, a adăugat Maria Ciobanu.

Menţionăm că preşedintele Igor Dodon a declarat duminică televiziunii ruse Rossia-24 că va participa săptămână aceasta la celebrarea a 25 de ani de la crearea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, care se vor desfăşura la Tiraspol. „Pentru prima dată în 25 de ani, planific să particip la măsurile comune din Transnistria.” El a precizat că intenţionează să decoreze, cu acest prilej, atât militari moldoveni, cât şi militari ruşi şi membri ai forţelor transnistrene, „dacă aceştia vor fi de acord”.

Potrivit Radio Europa Liberă, în interviul de duminică cu televiziunea oficială rusă, şeful statului şi-a repetat criticile faţă de o declaraţie de vineri a majorităţii parlamentare de la Chişinău, în care Rusiei i se cere retragerea trupelor de pe teritoriul Republicii Moldova. Tot săptămâna trecută, Ministerul moldovean de Externe a criticat intenţia vicepremierului rus Dmitri Rogozin de a participa la festivităţile de la Tiraspol în cinstea operaţiunii de menţinere a păcii, notând că acestea nu au fost coordonate cu Chişinăul. Pe 29 iulie se împlinesc 25 de ani de la începerea misiunii ruseşti de menţinere a păcii pe Nistru iar preşedintele Igor Dodon va fi primul şef de stat molodvean care participă la o ceremonie, la Tiraspol, legată de războiul de la Nistru.

The Epoch Times România