Plahotniuc cere, într-un editorial, Statelor Unite să scoată Moldova din influența Rusiei

R. Moldova are nevoie de suportul Washingtonului și Bruxellesului pentru soluționarea conflictului transnistrean și pentru a promova reformele inițiate în ultimii doi ani.

Acest lucru va permite reunificarea țării, va aduce prosperitate oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului și nu va permite Moldovei să ajungă, din nou, în zona de influență a Rusiei. Mesajul îi aparține președintelui Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, și a fost publicat de prestigioasa revistă americană The Hill.

Vlad Plahotniuc scrie în editorialul său că o fâșie îngustă de teren, care se întinde pe aproximativ 300 de km de-a lungul malului stâng al Nistrului, reprezintă o insulă separatistă, o enclavă a Rusiei cu un potențial militar periculos nu doar pentru țara noastră, dar și pentru cele din vecinătate. Prin intermediul acestei zone cenușii, Rusia încearcă să pună presiune pe conducerea moldovenească pentru a o forța să abandoneze cursul european, mai notează liderul PDM. Vlad Plahotniuc atrage atenția, însă, că nu doar cei 2 mii de soldați ruși și 20 de mii de tone de muniții și arme reprezintă un pericol. Moscova a exercitat constant presiuni economice și politice asupra țării noastre.

Președintele PDM amintește aici despre embargourile pentru produsele moldovenești, hărțuirea oficialilor moldoveni în timpul vizitelor la Moscova, dar și implicarea presei rusești în scrutinul prezidențial din toamna trecută, contribuind la victoria actualului șef al statului, Igor Dodon. Acum, acesta încearcă să pună bețe în roate guvernării de la Chișinău, care și-a reafirmat parcursul european și pro Vest. Prin mesajul său, Vlad Plahotniuc se adresează și partenerilor de discuții din regiunea transnistreană. ”Suntem deschiși, flexibili și dispuși să negociem o soluție. Avem o singură precondiție: țara noastră să rămână integră. Și suntem gata să luăm în calcul stimulente economice, acorduri de securitate, de autonomie, programe de dezvoltare socială și alte stimulente pentru reunificare pașnică”, a precizat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, Moldova vrea să continue calea reformelor și a europenizării, însă are nevoie de ajutorul SUA și UE pentru a duce la bun sfârșit transformările inițiate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.