Ambasada SUA: Moldova trebuie să-și consolideze securitatea informațională

SUA

Ambasada Statelor Unite ale Americii din Moldova vorbește despre necesitatea securizării spațiului informațional al țării noastre.

Potrivit misiunii diplomatice, raportul final de monitorizare a posturilor de televiziune din Federația Rusă, retransmise în Republica Moldova, confirmă acest lucru. „Raportul realizat de Asociatia Presei Independente arată gradul excesiv în care buletinele de știri și emisiunile ruse distorsionează conversația publică din Moldova prin propagandă și jumătăți de adevăr. Moldova trebuie să-și consolideze securitatea informațională”, se menționează în mesajul publicat pe pagina oficială a ambasadei, pe o rețea de socializare. Raportul a fost realizat în perioada 27 martie – 26 aprilie 2017, scrie timpul.md.

Au fost monitorizate cinci dintre cele mai relevante televiziuni rusești retransmise în Republica Moldova, și anume: Pervîi Kanal, REN TV, RTR, NTV, STS. Concluziile autorilor sunt că posturile ruseşti monitorizate transmit informații unilaterale, abordând subiectele sensibile exclusiv din perspectiva vinovăției Occidentului, în primul rând a SUA, NATO şi UE, în escaladarea conflictelor militare şi în general în tot ce se întâmplă negativ în regiune sau în lume. Ucraina este declarată de fiecare dată singura responsabilă de conflictul militar din regiunile estice, stat falimentar, condus de persoane corupte, apropiate de ideologia nazistă. Iar Federația Rusă şi preşedintele rus Vladimir Putin sunt prezentați ca singurii luptători adevărați pentru pace şi pentru autodeterminarea popoarelor lumii, împotriva terorismului, apărători fideli al valorilor democratice şi al creştinătății.

Știrile şi opiniile predominante transmit mesajul că UE degradează moral şi este pe cale de destrămare, iar SUA şi NATO urmăresc doar scopuri de război şi destabilizare. Astfel, posturile de televiziune monitorizate transmit mesaje propagandistice şi manipulează constant opinia publică. PDM a înregistrat un proiect de lege privind securizarea spațiului informațional al țării.

Documentul prevede interzicerea propagandei străine la televiziunile din Moldova, în primul rând, de a elimina propaganda promovată prin intermediul posturilor TV rusești, retransmise în țara noastră. Această inițiativă nu prevede, însă, închiderea unor posturi TV retransmise în Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente