Petiţie online privind declararea lui Dmitri Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova

O petiție online, semnată deja de mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, cere   declararea lui Dmitri Rogozin drept persona non grata în Republica Moldova. “Este timpul să spunem ”STOP!” oricăror vizite ale sponsorului separatismului din Republica Moldova, susținătorul deschis al războiului hibrid contra cetățenilor țării noastre”, se arată în textul acesteia.

Cererea este motivată prin faptul că:

1. Dumitru Rogozin a participat personal la insurecția militară contra autorităților constituționale ale Republicii Moldova din 1992, numărându-se printre cei care au luptat de partea trupelor separtiste, care-au cauzat crime și suferințe, imposibil de recuperat. Mâinile lui sunt pline de sânge!

2. Dmitrii Rogozin continuă să ameninţe în mod deschis şi obraznic cu razboi cetățenii Republicii Moldova, susținând militar şi politic regimul separatist de la Tiraspol, încălcând cu brutalitate convențiile și dreptul internațional, inclusiv prevederile Tratatului Politic semnat între RM și Federația Rusă, astfel sfidând în mod direct cetăţenii şi autărităţile Republicii Moldova. Tolerarea acțiunilor sale înseamnă lașitate!

3. În repetate rânduri, Dumitru Rogozin a pus la îndoială suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, susţinând direct și explicit separatismul militarist şi administrația separatistă de la Tiraspol, provocând revolta legitimă a cetățenilor moldoveni. Este timpul să-i închidem ușa în nas!

4. Cerem autorităţilor Republicii Moldova asocierea la sancţiunile internaţionale în privinţa lui Dumitru Rogozin. Suntem categoric împotriva accesului acestui demntiar rus pe teritoriul Republicii Moldova, care subminează direct cetăţenii şi autorităţile şi nu în ulştimul timp memoria eroilor căzuţi pentru integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova! Neglijarea petiției va însemna că autoritățile încuviințează actele lui.

5. Solicităm denunțarea funcției de ”reprezentant al Președintelui Federației Ruse pentru Transnistria”  pe care pretinde că o exercită Dmitrii Rogozin – o etichetă falsă, manipulatoare și sfidătoare, care sugerează că RM ar fi acceptat vre-odată transmiterea în custodia sau jurisidcția Federației Ruse a controlului asupra unei regiuni care aparține RM de drept. Este timpul să eliminăm această etichetă calomnioasă!

6. Cerem insistent autorităților RM să se abțină de la orice acțiuni de celebrare a celor 25 ani de la instalarea Operației de menținere a păcii (PKO), care nu a servit niciodată standardelor pretinse, apliniindu-se instrumentelor de șantaj și susținere a separatismului transnistrean, în detrimentul intereselor RM.

Petiția a fost lansată către toți cetățenii Republicii Moldova, către liderii și membrii organizațiilor societății civile, către mediul academic, partidele politice, biserică, sindicate, autorități locale și centrale, mass media, din țară și din străinătate, “ca un demers moral contra adevăraților sponsori ai separatismului transnistrean”.

“Sancționarea sponsorilor regimului separatist ar trebui să însemne un pas corect în direcția recuperării controlului asupra regiunii transnistrene. Este momentul în care jumătățile de măsură ori neglijarea acestui demers cetățenesc va demonstra consecvența sau lipsa de consecvență a autorităților”,se mai arată în textul acesteia.

Printre semnatari figurează::

1. Rosian Vasiloi

2. Igor Munteanu

3. Ion Manole

4. Oazu Nantoi

5. Nadejda Hribtievschi

6. Veaceslav Berbeca

7. Ion Tăbârță

8. Ion Leahu

9. Arcadie Barbăroșie

10. Артем Филипенко

11. Victoria Bucătaru

12. Veaceslav Ioniță

Reamintim că pe 21 iulie vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut față de atitudinea sa ostilă față de autoritățile pro-europene de la Chișinău și un susținător deschis al independenței regiunii separatiste transnistrene, a amenințat Republica Moldova cu un război, la fel ca cel din 2008 din Georgia, după ce Parlamentul a adoptat o declarație privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul țării.

Într-un comentariu pe contul său de Twitter, Rogozin a facut o paralelă clară între declarația votată vineri de Parlament și situația din Georgia din 2008, atunci când armata rusă a atacat această țară. „Parlamentul Georgiei, de asemenea, înainte de a ataca Osetia de Sud și pacificatorii noștri, a cerut evacuarea lor”, a comentat Rogozin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.