În urma secetei prelungite şi a valurilor de căldură din ultimele luni, lăcustele au infestat peste 392.000 de hectare de păşune în prefectura Tacheng, de-a lungul graniţei cu Kazahstanul, potrivit Biroului local pentru creşterea animalelor.

De la jumătatea lunii iunie, reprezentanţii biroului au amplasat cuiburi din cărămidă în regiunile muntoase şi de păşunat pentru a atrage peste 50.000 de lăcustari (Pastor roseus), păsări migratoare care se hrănesc cu lăcuste şi cosaşi.

Numărul de lăcuste per metru pătrat a scăzut de la 40 la 2 în zonele vizitate de aceste păsări. Lăcustarii au câştigat până acum bătălia în zona afectată cel mai mult de lăcuste, întinsă pe o suprafaţă de 17.000 de hectare, afirmă autorităţile locale.

În acelaşi timp, 85.000 de găini, o prezenţă inedită în regiune, au fost trimise pentru a participa la "bătălia" cu lăcustele. Găinile în cauză, crescute de fermieri locali, au oprit invazia de lăcuste pe alte 30.000 de hectare din prefectura Tacheng.

China folosea în trecut pe scară largă stropirile cu insecticide pentru a eradica lăcustele, omorând aproape instantaneu aceste insecte. Totuşi, în ultimii ani, autorităţile de la Beijing au înţeles importanţa protejării mediului înconjurător şi au încurajat folosirea unor măsuri biologice, precum păsările.

În provincia Xinjiang trăiesc peste 100 de specii de lăcuste, care reprezintă o ameninţare majoră pentru sănătatea păşunilor. Autorităţile locale folosesc de multă vreme găini, raţe şi alte păsări în lupta lor cu aceste insecte.