03:45:03 19.04.2024
Stiri

Opt persoane din Chișinău s-au INTOXICAT cu ciuperci: Le-au cules din pădure

Social 24.07.2017 15:00 Vizualizări1476 Autor: Ziarul National
Opt persoane din Chișinău s-au INTOXICAT cu ciuperci: Le-au cules din pădure Point
Poză simbol


Medicii din capitală au înregistrat pe parcursul săptămânii trecute șapte cazuri de intoxicații cu ciuperci în care au avut de suferit opt persoane.

Ciupercile au fost fie culese de sine stătător din pădure, fie achiziționate de la comercianţii de pe marginea şoselelor din preajma pădurilor.

Medicii atenționează că, datorită mutaţiilor genetice, numărul speciilor de ciuperci otrăvitoare creşte de la an la an, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscători. Pentru a colecta corect ciupercile, este nevoie de mai multă experienţă, cunoaşterea perfectă a speciilor de ciuperci comestibile şi atenţie sporită.

Intoxicaţiile cu ciuperci decurg foarte grav, îndeosebi la copii, la persoanele în etate şi la cei care au suportat recent boli grave. Este foarte important să ne asigurăm că preparăm şi consumăm ciuperci comestibile, preferabil dintre acelea care sunt crescute în seră. Simptomatic, intoxicaţiile cu ciuperci se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburari gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după două zile de la ingestie (cu perioada de incubaţie lungă), apare coma, urmată de decesul persoanei respective.

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică municipiul Chişinău atenţionează populaţia că nu trebuie să consume sau, cel puţin, să deguste ciuperci, specia cărora nu o cunoaşte, mai ales dacă acestea nu sunt prelucrate termic, să fiarbă ciupercile în două-trei ape, câte 10-15 minute, schimbând apa de fiecare dată, să nu implice copiii în procesul de culegere a ciupercilor, să limiteze consumul ciupercilor în raţia alimentară a copiilor, să selecteze minuţios ciupercile culese înainte de preparare și să nu culeagă ciuperci din locurile prelucrate cu pesticide şi ierbicide.

Totodată, nu procuraţi ciuperci din stradă de la persoane necunoscute, nu păstraţi un timp îndelungat bucatele preparate din ciuperci, nu păstraţi ciupercile marinate şi sărate în vase de zinc și achiziţionaţi ciuperci numai din unităţi autorizate - depozite alimentare, magazine de tip hiper şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică, unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în sere specializate şi care prezinta o garanţie pentru consumatori, înlăturând astfel riscul de îmbolnăvire.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md