Uniunea Europeană a adus pentru prima dată muzica clasică la Cetatea Tighina// FOTO

Turneul La, La Play al Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei a ajuns duminică la Cetatea Tighina. Pentru prima dată, muzica clasică, interpretată de artiști de pe ambele maluri ale râului Nistru, a răsunat în celebra cetate, construită în secolul al XV-lea, devenită o atracție turistică populară.

Evenimentul a avut loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.

Fani ai muzicii clasice din dreapta și stânga râului Nistru, dar și turiști străini au venit la Cetatea Tighina să savureze operele marilor compozitori: „Oda bucuriei” de Ludwig van Beethoven, valsul „Gingașa și tandra mea fiară” a lui Eugen Doga, „Dansul ungar Nr. 5” al lui Johannes Brahms sau piese ale compozitorului Anton Rubenstein, născut la Rîbnița, stânga Nistrului.

Asemenea evenimente promovează atât patrimoniul cultural și atracții turistice, inclusiv monumente, cum ar fi această cetate deosebită. Sper că acest eveniment va fi un început pentru noi colaborări între cele două maluri. Uniunea Europeană sprijină și va continua să sprijine inițiativele de apropiere între cele două maluri ale Nistrului într-un spirit de încredere și cooperare”, a declarat Aneil Singh, șeful departamentului cooperare al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Acest eveniment reprezintă mai mult decât un concert, fiind un pod cultural, și sunt sigură că oamenii își doresc ocazii similare, pe care noi le vom susține în continuare. Mă bucură mult că muzicienii au apelat la sprijinul Programului european de consolidare a încrederii pentru a realiza acest eveniment. Anume acesta este rolul parteneriatului nostru strategic cu Uniunea Europeană – implicăm locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru în proiecte comune, astfel încât ei să își îmbunătățească calitatea vieții”, a afirmat Dafina Gercheva, coordonatoare rezidentă a ONU, reprezentantă permanentă PNUD în Republica Moldova.

De la înființarea orchestrei în 2011, ne străduim să facem muzica clasică accesibilă tuturor. Sunt fericit că am realizat acest concert împreună cu muzicienii Palatului Culturii din Tiraspol. Am avut un parteneriat foarte bun”, a menționat Adriano Marian, conducătorul Orchestrei Naționale de Tineret a Moldovei.

Turneul La, La Play are scopul de a interpreta muzica clasică acolo unde nu a răsunat niciodată, promovând subiecte sociale importante.

La evenimentul au participat sute de vizitatori și turiști, care s-au bucurat de concert, au vizitat cetatea și au gustat mâncăruri tradiționale. „Este un eveniment impresionant într-o locație impresionantă. Mi-ar plăcea să revin aici”, a spus un turist din Germania.

Localnicii afirmă că organizarea unor evenimente similare este mai mult decât binevenită, deoarece cetatea este un sit istoric unic, cu un potențial enorm de valorificat.

Programul finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova, contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea reprezentanților autorităților locale, mediului de afaceri și societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.