Europarlamentar german: Am putea amâna finanțarea Moldovei. Trebuie să ajutăm cetățenii, nu oligarhii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ignorarea opiniei Comisiei Veneția și, implicit, a condițiilor impuse de finațatorii europeni ai Republicii Moldova, pune sub semnul întrebării sinceritatea și angajamentul real al elitei politice aflate la putere la Chișinău către o apropiere de UE, susține europarlamentara germană Rebecca Harms, membră a Alianței 90/Verzii, formațiune membră în Partidul European al Verzilor.

Ea a declarat în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă că guvernarea ar fi trebuit să ia în considerare experiența Comisiei de la Veneția, care a „indicat că sistemul proporțional se potrivește mult mai bine situației din Moldova decât cel mixt”.

„Noi am discutat cu Comisia Europeană, și în cazul în care opinia Comisiei Veneția nu este luată în considerare, am putea amâna asistența macro-financiară pentru Moldova. Nu am amânat votul în PE, dar în textul adoptat de noi sunt foarte clar precizate condițiile noastre și consecințele neaplicării recomandărilor Comisiei Veneția”, a declarat aceasta.

Ea a declarat că cetățenii Republicii Moldova se așteaptă de la UE să susțină reformele, dar nu actuala clasă politică coruptă.

„Lupta împotriva corupției, o justiție independentă și dreaptă, crearea unei clase de lucrători la stat, funcționari publici care să fie capabili să dea socoteală publicului pentru activitatea lor, să se comporte responsabil și în interesul publicului, așadar cetățenii așteaptă se ajutăm țara în această construcție a unei noi Moldove pentru cetățeni, nu pentru structurile politice și administrative, nu pentru oligarhi și oamenii cu bani, ci pentru oamenii de rând, pe umerii cărora, de fapt, stă țara. Asta este ceea ce nu doar moldovenii, dar și ucrainienii sau georgienii așteaptă de la noi. De aceea, UE trebuie să fie foarte atentă și să nu fie complice cu corupții din aceste țări. UE trebuie să susțină în mod sistematic lupta împotriva corupției din aceste țări”, a subliniat Rebecca Harms.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...