Deputat: Guvernarea şi PD nu sunt obişnuiţi să lucreze într-un mediu politic concurenţial. Pentru ei e mai bine ca opoziţia să nu existe

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Guvernarea şi Partidul Democrat nu sunt obişnuiţi să lucreze într-un mediu politic concurenţial. Pentru ei, e mai bine ca opoziţia în genere să nu existe, sau să fie o opoziţie care doar laudă. Cel puţin asta susţine deputatul liberal-democrat Vadim Pistrinciuc, potrivit căruia aceasta este o greşeală mare a guvernării actuale pentru că legitimitatea lor şi încrederea în ei depind foarte mult de capacitatea lor de a polemiza cu opoziţia, şi nu de a o distruge.

„Foarte des, de exemplu, preşedintele Parlamentului vorbeşte despre opoziţie constructivă. Asta e aşa, un fel de opoziţie-neopoziţie. Vreau să spun că, deşi am rămas puţini în fracţiune, colegii mei sunt foarte activi, au amendamente la practic toate proiectele de lege. Dacă priveşti procesul ăsta de activitate critică a opoziţiei din perspectiva îmbunătăţirii cadrului legal al activităţii politice, ai foarte multe lucruri pozitive. Altfel spus, oricât de bună ar fi guvernarea şi oricât de buni consultanţi ar avea, oricum, trecând prin acest filtru şi purgatoriu de critică, un proces politic, o reformă asumată devin mai bune. Din păcate, cei de la guvernare, aş spune eu, sunt foarte nervoşi. Orice ai face, nu e bine, adresezi o întrebare – se supără, se enervează, de faptul că ignoră nici nu mai zicem”, a menţionat deputatul liberal-democrat în cadrul unui interviu oferit pentru „Ziarul de Gardă”.

Vadim Pistrinciuc a mai spus că, personal, nu are nicio reticenţă să discute cu cei de la guvernare, fapt care are loc periodic în Parlament, şi nici măcar de a ieşi împreună la o cafea. „Însă, eu analizez la nivel macro – comportamentul lor general, deşi se declară proeuropeni, ei luptă cel mai mult cu partidele pro-europene, deşi spun „noi vrem în Europa”, ceea ce înseamnă libertate, diversitate, acceptarea criticilor, sunt foarte multe iniţiative şi deraieri care vor să curme anumite drepturi şi libertăţi. În concluzie, eu sunt optimist, până la urmă. Optimist-pesimist. Eu ştiu că ei nu vor câştiga legitimitate prin a reduce la tăcere toată ţara. În primul rând, asta nu le va reuşi, indiferent de ce vor face cu noi, cu mine, cu oricine altcineva”, a opinat parlamentarul.

Potrivit deputatului, faptul că guvernarea „inventează” diferite sisteme electorale le va da „o legitimitate de exact doar câteva zile, până când vor numi o altă guvernare”. „Eu nu cred că ei nu sunt capabili să discute, ei sunt capabili, problema este în altceva – că ei, având atâta putere, nu văd necesitatea de a sta să te chinui să polemizezi politic, când poţi să rezolvi problemele cu totul altfel – pe unul l-ai speriat, altuia nu i-ai dat voie, la al treilea nu ştiu ce i-ai făcut. Şi gata”.

Totuşi, deputatul s-a arătat încrezător că cetăţenii nu vor accepta anumite constrângeri pentru că „deşi uneori mai dau semne nu chiar pozitive, mai pot să voteze pentru nişte politicieni care promovează nişte mesaje autoritare, sunt totuşi iubitori de libertate” şi „ajung să înţeleagă momentul când încep a se strânge şuruburile în jurul lor”. „Poate acesta este amplificat şi de faptul că oamenii duc o viaţă deloc uşoară. Şi atunci când trăieşti în sărăcie şi încă ţi se mai pun interdicţii, există presiuni politice şi aşa mai departe, dogme, propagandă excesivă peste tot – ea există pretutindeni, dar la noi se sare deja peste cal –, când se întâmplă asta, atunci este şi mai greu să accepţi limitarea anumitor libertăţi. Poate prea mult repet cuvântul libertăţi, dar consider că noi, în acest moment, ne aflăm la răscruce. Dacă nu vom înţelege anumite chestii şi nu vom face anumite presiuni asupra guvernării, şi partenerii externi nu o să observe trendul ăsta spre care merge guvernarea şi nu o să-i deschidă acesteia ochii, riscăm să pierdem foarte multe libertăţi, şi atunci… o să ne întrebăm de ce, cum şi unde am greşit. Însăşi guvernarea va ajunge la un moment când nu va mai putea să întoarcă volanul”, a mai spus Vdim Pistrinciuc.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...