Nume grele ale jurnalismului turc, în faţa instanţei cu acuzaţia de susţinere a trei grupări teroriste. Organizaţiile de media bat alarma

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şaptesprezece manageri şi jurnalişti ai unuia dintre cele mai respectate ziare de opoziţie din Turcia vor fi judecaţi luni, după ce au petrecut opt luni în spatele gratiilor, într-un caz ce generează noi semnale de alarmă privind libertatea presei în regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.

Printre acuzaţi se numără nume grele ale jurnalismului turc.

Cei 17 sunt acuzaţi că au susţinut, prin articolele din ziar, trei grupări teroriste – PKK, Partidul Revoluţionar al liberării Poporului (DHKP-C, de extremă-stânga) şi mişcarea lui Gulen, FETO.

Susţinătorii Cumhuriyet subliniază, însă, că publicaţia a criticat întotdeauna dur cele trei grupări.

„Jurnalismul este judecat în Turcia, nu doar Cumhuriyet”, a subliniat secretatul general al Reporteri fără Frontiere, Christophe Deloire. „Jurnaliştii sunt trataţi din nou ca terorişti, numai pentru că îşi fac treaba”, a adăugat el.

Suspecţii au fost reţinuţi începând din octombrie anul trecut, în baza normelor stabilite prin starea de urgenţă implementată după lovitura de stat eşuată din 15 iulie 2016, pentru care Ankara îl acuză pe clericul Fethullah Gulen. Acesta se află în prezent în autoexil, în Statele Unite.

Opoziţia se teme că starea de urgenţă a fost folosită pentru a urmări pe oricine îndrăzneşte să îl sfideze pe Erdogan, iar, dacă vor fi condamnaţi, acuzaţii riscă până la 43 de ani în detenţie.

Procesul este privit drept un test pentru libertatea presei în Turcia, ţară aflată pe locul al 155-lea în indexul libertăţeii presei realizat de Reporteri fără Frontiere, în urma Belarus şi a Republicii Democrate Congo.

Potrivit organizaţiei pentru libertatea presei P24, 166 de jurnalişti se află în prezent în spatele gratiilor în Turcia, majoritatea arestaţi după introducerea stării de urgenţă.

Erdogan a insistat, însă, într-un interviu publicat luna aceasta că numai „doi jurnalişti adevăraţi” se află în arest în ţară.

Cumhuriyet (Republica), înfiinţat în 1924, este cel mai mare vechi titlu de mare tiraj din ţară şi este un ghimpe în coasta lui Erdogan de ani de zile. Este una dintre puţinele voci de opoziţie din presa din ce în ce mai reticentă să îl sfideze pe preşedinte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...