Expert: Condiționalitățile UE nu mai par atât de înfricoșătoare pentru autorităţile de la Chișinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Adoptarea votului mixt în ciuda avertizărilor UE vizavi de asistența macro-financiară demonstrează un amestec reușit de planificare strategică și resurse enorme, dar și îndrăzneală și calcul la rece a riscurilor în interiorul Partidului Democrat, scrie Dionis Cenușă într-un articol de analiză pentru Agenția IPN.

Pe de altă parte, politologul crede că adoptarea votului mixt denotă că instrumentul condiționalităților aplicat de UE nu mai este atât de înfricoșător pentru guvernarea moldoveană.

Declarația Mogherini-Hahn arată o luare de atitudine serioasă, dar conținutul declarației nu exprimă nicio stare de alertă și nicio iritare majoră din partea instituțiilor UE, subliniază Dionis Cenușă.

În opinia politologului, în loc să dramatizeze lucrurile, UE a decis să adopte o poziție pragmatică, mai ales că asistența macro-financiară pentru Moldova este strict legată de precondiții politice, pe care guvernarea de la Chișinău deocamdată le încalcă.

Adoptând un mesaj calm, scrie Dionis Cenușă, UE evită antrenarea sa în campaniile de manipulare publică, pe care democrații le folosesc pentru a transfera responsabilitatea pentru eventuala neacordare a asistenței pe seama Bruxelles-ului, încercând, astfel, să șantajeze indirect UE.

În concluzie, Dionis Cenușă consideră că UE trebuie să resuscite condiționalitățile sale în mod urgent pentru a-și întări autoritatea și a nu permite răspândirea sentimentelor de desconsiderație față de UE în Moldova și în regiune, în particular în Georgia și Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...