„Premierul Mihai Tudose nu putea alege un moment mai prost pentru a face prima sa vizită la Chişinău, decât după schimbarea sistemului electoral, în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi a avertismentelor UE. Aflat în vizită oficială în Republica Moldova, premierul Mihai Tudose a afirmat vineri, 21 iulie,  că recentele schimbări ale legislaţiei electorale din această ţară sunt legitime şi că mesajele critice care au ajuns la Bruxelles ar reprezenta o distorsionare a realităţii de către neprieteni”, se spune într-un comunicat de presă.

USR consideră că, prin aceste afirmaţii, premierul român Tudose dă dovadă de o totală lipsă de înţelegere a luptei pentru democraţie a forţelor civice şi a opoziţiei anti-oligarhice de la Chişinău.

„Este inacceptabilă sugestia premierului României că opozanţii trecerii la un sistem de vot care ar avantaja făţiş partidul oligarhului Vlad Plahotniuc şi pe cel pro-rus al preşedintelui Igor Dodon ar fi manipulaţi. Prin prezenţa şi afirmaţiile sale, premierul Tudose a legitimat trocul lui Vlad Plahotniuc cu Igor Dodon legat de sistemul de vot uninominal mixt şi menţinerea PDM la putere şi după următoarele alegeri, deşi acest partid abia mai există în sondaje. Practic, Guvernul de la Bucureşti l-a girat încă odată pe oligarhul care conduce Republica Moldova, mizând pe aşa-zisa stabilitate, care înseamnă de fapt sărăcie, stagnare, lipsa reformelor”, atenţionează USR.

Uniunea Salvaţi România mai avertizează că roadele acestei politici dezastruoase ale PSD-ALDE vor fi culese în 2018, la alegerile la termen din Republica Moldova, atunci când socialiştii pro-Rusia ar putea obţine majoritatea absolută în Parlament.

„Prin susţinerea celor care au compromis şi compromit în continuare parcursul european, Guvernul României se decredibilizează definitiv în ochii moldovenilor şi obţine exact ce a spus că vrea să împiedice: venirea pro-ruşilor la putere în Republica Moldova”, se spune în comunicatul prin care USR solicită premierului român Mihai Tudose clarificări urgente cu privire la susţinerea parcursului european şi a forţelor reale pro-europene din Republica Moldova.