Este declaraţia deputatului român Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, care crede că prezenţa şi declaraţiile lui Tudose la Chişinău au arătat susţinerea totală a acestuia pentru schimbarea sistemului de vot al RM, încălcând astfel mesajele UE şi recomandările Comisiei de la Veneţia. Or, poziţia Comisiei Europene, exprimată de membrii CE, Frederica Mogherini şi Johannes Hahn, pe de o parte, şi declaraţiile lui Mihai Tudose, pe de altă parte, arată cât de deplasată e poziţia primului ministru al României în raport cu cea a Uniunii Europene.
 
Prin acţiunea desfăşurată la Chişinău, Mihai Tudose produce o acţiune cu consecinţe grave, deosebite, în planul relaţiilor bilaterale dintre cele două state: Mihai Tudose este practic primul şef al unui Executiv românesc de la aderarea ţării noastre la UE care transmite un mesaj de susţinere pentru cei care deturnat parcursul pro-european al Republicii Moldova, cei care au produs în ultimii ani o compromitere a mesajului integrării europene, cei care au stat la baza celei mai mari fraude financiare din istoria Republicii Moldova, precum şi în favoarea celor care susţin acţiunile Moscovei în regiune”, afirmă deputatul de la Bucureşti.

Preşedintele PNL Iaşi mai punctează faptul că Mihai Tudose a avut ca punct central al vizitei o acţiune de donare a 96 de microbuze şcolare, în condiţiile în care ajutorul financiar acordat de UE cu câteva săptămâni mai devreme condiţiona pachetul de 100 de milioane de euro de realizarea unui amplu set de reforme în domenii strategice precum statul de drept, justiţie, mass-media etc.

Prin plasarea sa acolo, primul ministru al României a dat semnalul legitimării unor acţiuni menite să îndepărteze de la accederea în Parlament a adevăratelor forţe pro-europene şi să elimine celelalte partide, altele decât cele servile alianţei dintre Dodon şi Plahotniuc. Prin vizita sa la Chişinău, Mihai Tudose a ales astfel să acopere mediatic protestele opoziţiei democratice, mii de oameni care văd compromisă iremediabil şansa de a salva statul captiv din mâinile unui grup transpartinic ce controlează instituţiile, mediul de afaceri, justiţia şi presa liberă din RM. Prin declaraţiile sale lipsite de realitate şi de responsabilitate făcute la Chişinău, Mihai Tudose a legitimat schimbarea sistemului de vot, lege votată în doar 4 minute într-o atmosferă de contestare profundă, cu un sfert de Parlament care a părăsit sala de şedinţe. Prezenţa sa acolo arată că Tudose fie nu pricepe nimic din ce se întâmplă peste Prut, fie că face jocul neruşinat al grupării Dodon –Plahotniuc”, susţine Costel Alexe, într-un comunicat de presă.

Mai mult, Mihai Tudose a sugerat în declaraţiile sale că protestele de la Chişinău pot fi comparate cu cele din februarie 2017 de la Bucureşti şi din România, ceea ce deputatul PNL Costel Alexe califică drept „tactică neruşinată de a aduce în derizoriu şi lupta împotriva corupţiei, dar şi problemele grave şi lupta pentru democraţie din Moldova”.

Prin vizita şi declaraţiile sale, Mihai Tudose compromite în ochii opiniei publice din Republica Moldova şi a oficialilor europeni, eforturile reale făcute de România pentru a sprijini cu adevărat democratizarea Moldovei şi integrarea în UE. De acum înainte, orice asociere a României – reprezentată de primul-ministru, în această problematică, va fi lipsită de credibilitate”, a conchis deputatul român Costel Alexe.