04:50:41 24.04.2024
Stiri

VIDEO // Șeful DPRRP a vizitat Valea Timocului. Vezi ce le-a transmis românilor din Serbia

Știri 09.06.2015 12:09 Vizualizări3016 Autor: Ziarul National
VIDEO // Șeful DPRRP a vizitat Valea Timocului. Vezi ce le-a transmis românilor din Serbia jurnalromanesc.ro


Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, șeful Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), Sebastian Hotca, s-a aflat într-o vizită oficială de documentare în mai multe zone locuite de minoritatea românească din Valea Timocului – Serbia. Vizita a început duminică, 7 iunie 2015, la Kladovo și a continuat la Negotin, Boljevac, Isacova, finalizându-se în Voivodina la Vârșeț.

Oficialul român a precizat că se va documenta la fața locului, va efectua o evaluare a câtorva dintre proiectele finanțate de DPRRP, dar a folosit această oportunitate și pentru a discuta sincer cu lideri ai comunității românești din Serbia. Este prima vizită în calitate de secretar de stat DPRRP, în Serbia.

Secretarul de stat MAE – DPRRP a avut la Kladovo o întâlnire interesantă cu câțiva dintre liderii comunității românești din Serbia de Răsărit, cu care a discutat, în principal, despre stadiul proiectelor finanțate de DPRRP și despre problemele cu care românii din această zonă se confruntă în accesarea și implementarea proiectelor.

Întâlnirea de la Kladovo s-a desfășurat la sediul Centrului Cultural Românesc, proiect realizat de Asociația pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea" din Kladovo, aflat la cel de-al doilea an de finanțare din partea DPRRP. La întâlnirea, derulată pe parcursul a mai bine de trei ore, au participat președintele Asociației pentru Tradiția și Cultura Românilor „Dunărea" – Tihan Matasarevici, președintele Asociației părinților care doresc limba română în școli pentru copiii lor – Sandu Timoc – Jasmina Glișici, directorul Festivalului Internațional „JOC ROMÂNESC" de la Jîtcovița – Ivica Glișici, președintele Asociației Românilor și Vlahilor din Kladovo TRAIAN – Dragișa Kostantinovici, președintele Asociației Renașterea Românilor din Serbia, de la Boljevac – Vlada Savici, poetul și scriitorul Mihailo Vasilievici, ambasadorul României la Belgrad – Excelența Sa Daniel Banu, consulul general al României la Zajecear – Iulian Nițu, atașatul cultural al Ambasadei României la Belgrad – Alexandru Petruț. Secretarul de stat Sebastian Hotca a fost însoțit de consilierul DPRRP Radu Cosma, informează jurnalromanesc.ro.

Discuțiile s-au centrat, în principal, pe modul în care sunt implementate proiectele finanțate în această zonă de către DPRRP, problemele întâmpinate de asociațiile care derulează astfel de proiecte, propuneri de optimizare a derulării de proiecte în interesul comunității românești din Serbia, dar și pe acordarea unei atenții deosebite organizării celei de-a doua sesiuni de finanțare din acest an. După cum se știe deja, la ultima sa vizită în Valea Timocului, ministrul delegat pentru relațiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, a anunțat organizarea acestei noi sesiuni de finanțare care va veni în sprijinul românilor din Serbia.

Secretarul de stat Sebastian Hotca s-a declarat mulțumit de ceea ce a găsit la Kladovo și a apreciat la superlativ activitatea desfășurată la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, un proiect considerat necesar pentru românii de aici.

„Consider că a fost o întâlnire extraordinară, am luat contact pentru prima dată cu românii din această zonă, m-am bucurat foarte mult să aflu despre realizările deosebite de aici, obținute cu sprijinul Departamentului. De asemenea, în această vizită am venit să evaluăm starea reală a proiectelor susținute de noi, pentru a avea o abordare corectă în ceea ce privește cea de-a doua sesiune de finanțare. Am discutat aici și despre probleme mai noi și mai vechi, iar discuția a concluzionat cu faptul că urmează să facem câteva reglaje fine în ceea ce privește procedura de finanțare și, desigur, condițiile de formă care trebuie îndeplinite de o cerere de finanțare pentru a deveni un proiect eligibil. În special ne interesează să sprijinim cultura românească, păstrarea tradițiilor culturale românești, în special a limbii române, vorbirea limbii române în această zonă", a precizat secretarul de stat DPRRP – Sebastian Hotca.

Oficialul român a mai precizat și faptul că vestea organizării celei de-a doua sesiuni de finanțare a fost foarte bine primită de românii din Serbia.

Vizită la Clubul jurnalistic „JURNAL ROMÂNESC"

Secretarul de stat Sebastian Hotca a vizitat, după întrevederea cu etnicii români de la Kladovo și locația în care ziarul Jurnal Românesc (jurnalromanesc.ro) a amenajat un club de presă, un club al jurnaliștilor și unde, tot pe baza unui proiect finanțat de MAE – DPRRP, Asociația FORUMM PENTRU CULTURĂ ȘI IDENTITATE în colaborare cu ASOCIAȚIA PENTRU TRADIȚIA ȘI CULTURA ROMÂNILOR DUNĂREA DIN KLADOVO vor ajuta la descoperirea și formarea unei generații tinere de jurnaliști de limba română, mai ales că în această zonă a Văii Timocului nu există presă de limba română atât de bine dezvoltată precum în alte comunități românești din jurul granițelor României.

Secretarul de stat a fost încântat de ceea ce a văzut la fața locului și a acordat un scurt interviu chiar în interiorul clubului deschis de jurnalromanesc.ro, interviu pe care îl prezentăm în format video, mai jos:


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md