13:15:54 24.04.2024
Stiri

DECLARAȚIE // Grupul Socialiștilor și Democraților europeni salută adoptarea noului sistem electoral de vot în R. Moldova

Politică 23.07.2017 12:00 Vizualizări1225 Autor: Ziarul National
DECLARAȚIE // Grupul Socialiștilor și Democraților europeni salută adoptarea noului sistem electoral de vot în R. Moldova


Grupul Socialiștilor și Democraților europeni salută adoptarea noului sistem electoral de vot în Republica Moldova. Aceștia, printr-o declarație a vicepreședintelui grupului S&D, Victor Boștinaru, menționează legea a fost adoptată cu o mare majoritate de către Parlament și au fost introduse cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneția.

„Această reformă electorală a fost mult așteptată în Moldova și că este o veste bună că a fost adoptată cu o mare majoritate de voturi în Parlamentul moldovenesc, incluzând votul majorității, dar și al principalului partid de opoziție. Noua lege electorală introduce un sistem mixt de vot unde jumătate din deputați sunt aleși pe liste de partid, iar ceilalți în sistem uninominal.

Identificarea acestui sistem de vot și implementarea lui nu a fost una ușoară și lăudam disponibilitatea majorității parlamentare de a cere opinia Comisiei de la Veneția și de a implementa toate cerințele importante, deschizând în continuare dezbaterea nu numai cu toate forțele parlamentare, ci și cu societatea civilă și cu experții acesteia. Pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneția și ca rezultat al dialogului politic, noua lege prevede numirea unei autorități independente responsabile cu stabilirea limitelor circumscripțiilor și măsuri structurate pentru a minimiza influența mediului de afaceri asupra candidaților și pentru a reglementa mai bine finanțarea de către părți.

Au fost consolidate în continuare prevederi care să garanteze o prezență ridicată a femeilor în viața parlamentară a țării și s-au adus îmbunătățiri serioase sistemului electoral pentru cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în străinătate”, se arată în comunicatul grupului S&D.

De asemenea, Boștinaru mai notează că cei din grupul S&D sunt încrezători că acest nou cod electoral va aduce beneficii importante în ajunul alegerilor de anul viitor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md