În sudul Christchurch, din cauza ploilor torenţiale, râul Heathcote a ieşit din matcă sâmbătă dimineaţă, iar apele s-au revărsat pe străzi.

Primarul din Christchurch, Lianne Dalziel, a declarat stare de urgenţă pe plan local, o măsură de precauţie menită să permită autorităţilor să "fie deplin pregătite pentru probleme ce pot apărea odată cu creşterea apelor", după cum se arată pe site-ul Consiliului Local, potrivit Xinhua.

Autorităţile locale din Christchurch au îndemnat locuitorii din zonele inundate să rămână în case şi să aştepte sosirea ajutorului dacă nivelul apei trece de genunchi în preajma locuinţelor.

Anterior, Consiliul Local îi sfătuise pe cetăţeni să îşi părăsească locuinţele sau să apeleze la Centrul pentru Apărare Civilă, însă creşterea rapidă a nivelului apelor a determinat o schimbare de plan.

Numeroase căi de acces din Christchurch, aflate în apropierea râului, au fost inundate şi sunt închise.

Echipele de intervenţie s-au folosit de ski jet-urile şi de bărcile din dotare pentru a verifica starea locuitorilor din zonele inundate.

Trei dintre cele patru regiuni joase din zona estuarului Southshore au fost inundate şi au fost puse în funcţiune pompe pentru evacuarea apei, conform Consiliului Local.

Şi alte zone de pe Insula de Sud au fost inundate ca urmare a furtunii de iarnă care a adus în 24 de ore cantităţi de precipitaţii de două ori mai mari decât media pe luna iulie, notează DPA.

Pe lângă Christchurch, a fost declarată stare de urgenţă şi în cel de-al doilea oreaş ca mărime de pe Insula de Sud, Dunedin, dar şi în alte regiuni precum Timaru şi Otago, conform Reuters.

Aceasta este cea de-a doua furtună care se abate asupra ţării din Pacific în ultima perioadă. Săptămâna trecută, Noua Zeelandă a fost afectată de vânturi de 140 de kilometri la oră şi de ploi torenţiale care au provocat haos în ţară.

Forţele de Apărare din Noua Zeelandă au mobilizat trupe suplimentare în noaptea de vineri pentru a interveni la salvarea celor rămaşi izolaţi în urma inundaţiilor, precizează Reuters.

Primul ministru din Noua Zeelandă, Bill English, a adresat, sâmbătă, prin intermediul social media, un mesaj prin care şi-a arătat sprijinul faţă de populaţia afectată şi i-a îndemnat pe locuitori să urmeze sfaturile autorităţilor şi să "aibă grijă unii de alţii".

Meteorologii au anunţat că sunt aşteptate în continuare în regiune ploi torenţiale şi vânturi puternice, existând riscul ca acestea să provoace şi alte inundaţii şi alunecări de teren, conform MetService.