Tensiuni crescânde între Iran și Arabia Saudită: O barcă de pescari a fost reținută în Golf

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Gărzile revoluționare din Iran au reținut, sâmbătă, echipajul unei bărci de pescuit din Arabia Saudită, a informat o agenție iraniană de știri, citată de Reuters.

Într-o perioadă de tensiune diplomatică crescută între cele două puteri regionale, cinci cetățeni indieni de pe vas au fost reținuți vineri după ce au trecut în apele teritoriale iraniene din Golf, a declarat Ardeshir Yarahmadi, purtător de cuvânt al departamentului de pescuit din provincia Bushehr, citat de Agenția de Știri a Republicii Islamice (IRNA).

Yarahmadi a relatat că a fost a doua oară în ultima lună când echipajul unei barci saudite a fost reținut. Relațiile dintre Iran și Arabia Saudită sunt dintre cele mai tensionate din ultimii ani, fiecare acuzând cealaltă parte de subminarea securității regionale și sprijinirea părților opuse în conflictele din Siria, Irak și Yemen.

Riyadh, alături de alte guverne arabe, și-a întrerupt legăturile cu Qatarul, invocând sprijinul acordat Iranului drept unul dintre principalele motive pentru această inițiativă. Iranul a acuzat Arabia Saudită că s-a aflat în spatele atacurilor duble din data de 7 iunie de la Teheran, revendicate de Statul Islamic.

Cel puțin 18 persoane au fost ucise și mai mult de 40 rănie în atacurile în care Riyadh a negat orice implicare. Mass-media iraniene au informat luna trecută că polițiștii de frontieră din Arabia Saudită au deschis focul asupra bărcilor de pescuit iraniene din Golf, soldate cu un pescar ucis și cu arestarea altor trei persoane.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...