Filip a declarat că PPE reprezintă „doar” o familie politică europeană. „O familie care a câştigat alegerile europene şi conduce cele mai importante instituţii ale UE”, îi aminteşte Siegfried Mureşan. 

„Doresc să îi transmit domniei sale următorul lucru:
1. Nici un singur oficial european, nici din PPE, nici din afara PPE nu a susţinut modificarea sistemului electoral din Republica Moldova.
2. Instituţiile Uniunii Europene sunt conduse de oameni politici pe baza mandatului primit de la cetăţeni. Jean-Claude Juncker (PPE) este preşedintele Comisiei Europene, deoarece a fost candidatul PPE pentru această poziţie, iar PPE a câştigat alegerile europarlamentare.
3. Cele mai importante 3 instituţii europene sunt conduse de reprezentanţi ai PPE:
-Donald Tusk (PPE) este preşedintele Consiliului European 
-Jean-Claude Juncker (PPE) este preşedintele Comisiei Europene
-Antonio Tajani (PPE) este preşedintele Parlamentului European
4. Factorii de decizie cu privire la asistenţa macrofinanciară de 100 milioane Euro pentru Republica Moldova sunt vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis (PPE) şi comisarul Johannes Hahn (PPE). 
5. Dacă Guvernul Republicii Moldova nu ar fi schimbat legislaţia electorala contrar avizului Comisiei de la Veneţia, cele 100 de milioane ar fi ajuns demult la oameni.
6. Relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană nu este doar o afacere de 100 de milioane Euro, ci este vorba despre apropierea Moldovei de Europa, de respectarea angajamentelor şi a cuvântului dat”
, scrie Mureşan pe pagina sa de Facebook.

Precizăm că astăzi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, au emis odeclaraţie comună prin care au criticat dur acţiunile regimului de la Chişinău. În document se spune că votul de ieri al Parlamentului Republicii Moldova prin care s-a schimbat sistemului electoral intră în contradicţie directă cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneţia şi ale Oficiului OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului.

Uniunea Europeană este ferm convinsă că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democraţia, să se bazeze pe un consens larg între forţele politice şi să reiasă dint-o consultare reală a societăţii civile şi a recomandărilor partenerilor internaţionali, se mai spune în declaraţie. Cei doi înalţi oficiali europeni mai spun că modificările aprobate ridică trezesc mari îngrijorări cu privire la democraţia efectivă din Republica Moldova, iar Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluţiile din jurul reformei electorale. Mai mult, implementarea acestor schimbări va fi evaluată şi în lumina obligaţiilor Republicii Moldova în baza Acordului de Asociere cu UE.