Votat! Noua structură a Guvernului va fi formată din nouă ministere

Parlamentul a aprobat astăzi noua structură a Guvernului care va fi formată din nouă ministere, faţă de cele 16 care există în prezent. Premierul Pavel Filip a declarat în plenul Legislativului că la prima etapă nu vor fi miniștri noi, iar Guvernul va asigura o perioadă de tranziție până în iarnă.

Ulterior, activitatea miniştrilor va fi evaluată prin prisma eficienței în funcție. Totodată, Pavel Filip a menţionat că Guvernul îşi propune să delimiteze clar funcțiile politice de cele administrative.

Astfel, potrivit noii structuri, Guvernul va avea următoarele ministere:

  1. Ministerul Economiei şi Infrastructurii;
  2. Ministerul Finanţelor;
  3. Ministerul Justiţiei;
  4. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene;
  5. Ministerul Afacerilor Interne;
  6. Ministerul Apărării;
  7. Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării;
  8. Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale;
  9. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Documentul a fost votat de 54 de deputaţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.