Andrian Candu reacţionează:„Semnez Declarația adoptată în Parlament. Pentru domnul Rogozin este un fel de mesaj!

Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat public, în cadrul ședinței plenare de astăzi a forului legislativ, Declarația privind retragerea forţelor militare ruse de pe teritoriul ţării, dând în acest mod o replică publică vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Aceasta după ce oficialul rus a făcut într-o postare pe o reţea de socializare o paralelă între declarația votată vineri de Parlament de la Chişinău și situația din Georgia din 2008, atunci când armata rusă a atacat această țară.

„Vreau să vă anunț că într-un fel domnul Rogozin ne-a trimis pe Twitter salutări că chipurile noi ne pregătim de război. Vreau să-i transmit mesajul nostru că noi suntem, de obicei, o noțiune pașnică, dar știm să ne apărăm interesele noastre și ca răspuns, permiteți-mi, atunci în mod public să răspund și să semnez Declarația pe care noi am adoptat-o astăzi. Pentru domnul Rogozin este un fel de mesaj”, a declarat Candu în timpul ședinței Parlamentului de astăzi.

Precizăm: Parlamentul de la Chişinău a adoptat o declaraţie în care cere retragerea trupelor ruse din Republica Moldova. Declaraţia a fost votată astăzi, 21 iulie, când se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului Elţîn-Snegur privind principiile reglementării pașnice și a conflictului armat din regiunea transnistreană.

Potrivit documentului, Parlamentul Republicii Moldova declară ca staționarea continuă a trupelor ruse și întărirea prezenței militare a acestora în partea de est a tării constituie încălcări ale prevederilor constituționale privind independența, suveranitatea și integritatea teritorială și neutralitatea permanentă a Republicii Moldova.

De asemenea, Parlamentul a făcut apel către Federația Rusă să reia și să finalizeze procesul de retragere a trupelor sale, precum și să-și retragă munițiile, armele și echipamentul militar de pe teritoriul Republicii Moldova, în conformitate cu principiile relevante ale dreptului internațional și angajamentele sale internaționale.

Imediat după aceasta, într-un comentariu pe contul său de Twitter, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a facut o paralelă clară între declarația votată vineri de Parlament și situația din Georgia din 2008, atunci când armata rusă a atacat această țară. „Parlamentul Georgiei, de asemenea, înainte de a ataca Osetia de Sud și pacificatorii noștri, a cerut evacuarea lor”, a comentat Rogozin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.