Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Un nou proiect de…

(doc) Un nou proiect de lege votat în grabă. „Am solicitat consultări mai ample, însă am fost neglijați”

Președinții de raioane nu vor mai fi aleși din rândul membrilor Consiliului Raional, un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, 21 iulie, de deputații din Parlament.

Dacă până acum președinții raioanelor puteau fi aleși doar din rândul membrilor Consiliului Raional, de astăzi orice persoană poate candida. „Prezenta lege vine să echivaleze principiile de accedere la funcțiile de conducere la nivelul autorităților publice locale de nivelul II, astfel ca la funcțiile de președinte și vicepreședinte să poată candida orice persoană și nu numai din rândul consilierilor… Considerăm că prin asemenea prevederi va fi eficientizată capacitatea managerială, deoarece consilierii nu vor fi limitați de a alege candidații doar din rîndul consilierilor care, de obicei, sunt aleși pe criterii politice, dar va apărea posibilitatea de a alege un manager profesionist care ar aduce o valoare adăugată și eficiență maximă în administrarea treburilor raionului”, susțin autorii proiectului – un grup de deputați ai Partidului Democrat din Moldova (Eugeniu Nichiforciuc, Constantin Ţuţu, Elena Bacalu, Serghei Sîrbu, Corneliu Dudnic, Oleg Sîrbu, Alexandr Bannicov, Petru Porcescu).

Cu toate acestea, reprezentanții CNA au depistat anumite nereguli în acest proiect de lege. Ei susțin că „lipsa unor cerințe vis-a-vis de potențialii candidați pot afecta interesul public sub aspectul integrității acestora… Adoptarea proiectului în redacția propusă creează un vid legislativ sub aspectul reglementării cerințelor față de candidații identificați, alți decât cei din rândul consilierilor locali și poate condiționa exercitarea unor atribuții excesive de către entitățile în speță și prejudicierea interesului public”.

Tatiana Badan, președinta Congresului Autorităților Locale din R. Moldova (CALM), s-a arătat deranjată de votarea acestui proiect de lege. „Nu știu de ce acest proiect de lege este unul atât de grăbit. Noi am dat un aviz negativ și am solicitat o consultare mai amplă, însă părerea noastră a fost neglijată, ceea ce se întâmplă tot mai des în ultima perioadă. În opinia Congresului este o greșeală mare, pentru că încalcă prevederile autonomiei locale și multe alte acte normative care deja sunt. Riscul ar fi că președinții de raioane nu sunt aleși în mod direct. Până acum ei aveau statut de ales local, iar acum se încalcă această prevedere”, susține Tatiana Badan.