00:21:47 20.04.2024
Stiri

DOSAR // Procurorii cer SUSPENDAREA din funcție a lui Dorin Chirtoacă: Un agent economic l-ar fi rugat pe Gamrețchi să intervină pe lângă primar ca să câștige licitația parcărilor cu plată din capitală

Anticorupție 21.07.2017 14:16 Vizualizări3415 Autor: Ziarul National
DOSAR // Procurorii cer SUSPENDAREA din funcție a lui Dorin Chirtoacă: Un agent economic l-ar fi rugat pe Gamrețchi să intervină pe lângă primar ca să câștige licitația parcărilor cu plată din capitală


Procuratura Anticorupție anunță că a finalizat urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care este încinuit primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, și va fi expediată în curând în judecată.

Procurorii îl acuză pe primar că a comis acte de corupere pasivă în variantă agravată şi de trafic de influenţă, fapt pentru care solicită Consiliului Municipal Chișinău să-l suspende din funcţie pe primarul general pe durata procesului de judecată, pentru ca Dorin Chirtoacă să nu poată influența martorii, unii dintre care lucrează la Primăria capitalei.

„În perioada 2014-2015, Consiliul municipal Chişinău a aprobat Studiul final şi principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în mun.Chişinău şi a dispus desfăşurarea procedurii de selectare a partenerului privat privind amenajarea, organizarea şi gestionarea parcărilor şi parcajelor controlate cu plată în municipiul Chişinău. Totodată, a fost aprobată şi componenţa Comisiei de selectare a partenerului privat, preşedintele acesteia fiind numit viceprimarul capitalei N.G. (Nistor Grozavu - n.r.).

În primăvara anului 2015, omul de afaceri P.A. stabileşte o întâlnire cu şeful Direcţiei generale transport public şi căi de comunicaţie a Primăriei mun.Chişinău, G.I. (Ihor Gamrețchi), cunoscând că acesta este fost coleg de clasă al primarului general al mun. Chişinău, cu care se afla în relaţii apropiate. În cadrul întâlnirii, omul de afaceri îl roagă pe şeful Direcţiei să intervină pe lângă edilul capitalei pentru urgentarea concursului şi asigurarea câştigării licitaţiei de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii Generale.

Procurorii mai susțin că, în cadrul unei întâlniri ulterioare, care a avut loc la sediul Primăriei municipiului Chişinău, Gamrețchi i-a comunicat primarului despre propunerea omului de afaceri şi interesul acestuia pentru implementarea proiectului privind gestionarea parcărilor cu plată în Chişinău.

CITIȚI și VIDEO // MÂȚA din dosarul lui Chirtoacă: „Sunt învinuit de luare de mâță în proporții deosebit de mari și ținută în brațe”

„După cum reiese din probele administrate la dosar, ulterior G.I. i-a transmis lui P.A. că, în schimbul a 26% din capitalul social al companiei, care va fi desemnată câştigătoare, ar putea să-l convingă pe primarul municipiului Chişinău şi pe alţi factori de decizie ai Primăriei să susţină acest proiect în forma avantajoasa pentru el. În aceste condiţii, G.I este ajutat de P.A., prin intermediul unor persoane de încredere, să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei reprezenta acea recompensă pentru semnarea contractului de parteneriat public-privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie”, acuză procurorii.

După ce compania din Cipru a devenit asociată a EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul ar fi dat indicaţii pentru iniţierea licitaţiei, iar această companie a devenit câștigătoare.

„De asemenea, tot la indicaţiile primarului, viceprimarul semnează contractul fără avizul CMC, chiar dacă art. 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008, cu privire la parteneriatul public privat, stabileşte expres că, după desemnarea câştigătorului se negociază clauzele contractuale şi doar după aceasta proiectul se transmite spre aprobare şi semnare Consiliului Municipal Chişinău. Primarul capitalei a ignorat cu bună ştiinţă aceste prevederi legale şi a dispus începerea lucrărilor de proiectare, avizând personal pozitiv certificatele de urbanism, așa cum reiese din probele administrate în dosarul de urmărire penală”, cităm aceeași sursă.

Menționăm că primarul Dorin Chirtoacă a declarat ieri că va solicita un proces de judecată public și va insista ca dosarul să fie publicat, pentru ca toți să vadă „probele prostești” ale procurorilor, inclusiv pe cea cu o mâță din Germania.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md