08:02:41 19.04.2024
Stiri

Premierul României spune că nu vede „NIMIC IEȘIT DIN COMUN” că a fost adoptat sistemul mixt. „Schimbarea sistemului e un drept al Parlamentului”

Politică 21.07.2017 12:42 Vizualizări2879 Autor: Ziarul National
Premierul României spune că nu vede „NIMIC IEȘIT DIN COMUN” că a fost adoptat sistemul mixt. „Schimbarea sistemului e un drept al Parlamentului” privesc.eu


Premierul României, Mihai Tudose, care se află astăzi într-o vizită de lucru la Chișinău, afirmă că nu vede nimic ieșit din comun în faptul că Parlamentul de la Chișinău a schimbat sistemul electoral pentru viitoarele alegeri parlamentare. În opinia oficialului român, este vorba de schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic.

Declarații în acest sens au fost făcute astăzi, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul R. Moldova, Pavel Filip.

„Schimbarea sistemului electoral e un drept al Parlamentului, este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic. Sunt multe țări în lume care au acest sistem. Nu este nimic ieșit din comun. Ceea ce este ieșit din comun și, vă spun cinstit că și România a trecut prin așa ceva, e distorsionarea realității de acei neprieteni care au ajuns cu unele mesaje la Bruxelles. A fost un mesaj întors complet. Eu am încredere în instituțiile democratice din R. Moldova că funcționează”, a declarat Tudose.

În același context, premierul României spune că, atât timp cât cei aleși continuă parcursul european al R. Moldova, lucrurile sunt în regulă. „Poporul, prin reprezentanții săi din Parlament, decide care sistem este mai potrivit. Indiferent cum sunt aleși cei aleși, este important să avem continuitate. Dacă va fi un proces democratic, care va genera un Parlament democratic și R. Moldova va continua parcursul european, atunci lucrurile sunt în regulă”, a subliniat prim-ministrul României.

La rândul său, premierul Pavel Filip a spus că oficialii europeni nu au spus că va fi sistată asistența pentru R. Moldova, ci reprezentanții unei familii europene. „Niciun oficial de la Bruxelles nu a venit cu asemenea declarații. Acum este important ca acest sistem să nu încalce normele democratice și să nu admită abuzuri. Eu vă dau asigurări că aceste norme vor fi respectate”, a declarat Filip.

În alt context, Pavel Filip a mulțumit omologului său român pentru că România, indiferent de ce culoare politică a avut guvernarea de la București, a avut și are o atitudine specială pentru R. Moldova.

„În pofida unor declarații mai tari făcute de unii la Chișinău, R. Moldova știe care-i sunt adevărații prieteni. E vorba de o relație de suflet, mai ales că vorbim aceeași limbă, avem aceeași cultură și aceeași istorie”, a mai spus prim-ministrul R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md