Kovind a obţinut 65,5% din voturile colegiului electoral, format din parlamentari din legislativele naţional şi regionale ale Indiei. El a fost susţinut pentru ocuparea acestei funcţii în principal onorifice de formaţiunea de guvernământ Bharatiya Janata Party (BJP) şi de premierul Narendra Modi. Principalul său contracandidat, Meira Kumar, susţinută de Congresul naţional indian, provenea tot din comunitatea dalită.

Născut într-o familie de agricultori din Uttar Pradesh (nord), Ram Nath Kovind a deţinut diferite posturi în BJP şi a fost guvernator al statului Bihar (est). El urmează să fie învestit la 25 iulie, după ce actualul şef de stat, Pranab Mukherjee, reprezentant al Congresului naţional indian, îşi va încheia mandatul de cinci ani.

Alegerea sa întăreşte poziţia premierului naţionalist hindus şi i-ar putea permite să câştige puncte în rândurile celor 200 de milioane de daliţi în vederea alegerilor legislative din 2019, când este de aşteptat să candideze pentru un al doilea mandat. Baza electorală tradiţională a BJP o constituie castele superioare, notează AFP.

Deşi Constituţia Indiei independente a abolit oficial discriminarea pe criterii de castă, aceasta rămâne o realitate, de multe ori daliţii fiind nevoiţi să se limiteze la ocupaţii ingrate şi considerate "impure", cum ar fi serviciile de vidanjare sau debarasarea cadavrelor de animale.

Ram Nath Govind este al doilea preşedinte dalit al Indiei, după K.R. Narayanan, care a ocupat această funcţie între 1997 şi 2002.