Potrivit deputatului din Parlamentul European, în urma votului de astăzi Republica Moldova riscă să rămână fără susţinerea partenerilor externi.

„Poziţia Partidului Popular European, începând de astăzi, este următoarea: Solicităm Comisiei Europene să anuleze asistenţa financiară acordată Republicii Moldova în condiţiile în care reforma sistemului electoral a fost votată în Parlament în contra avizului Comisiei de la Veneţia. Au crezut şi alţi populişti chiar din state la case mai mari, din state membre ale Uniunii Europene, că pot întoarce spatele conducerii europene şi s-au trezit cu mâna goală. Deci poziţia oficială a Partidului Popular European va fi: de vreme ce această schimbare a legislaţiei electorale s-a făcut în ciuda avizului Comisiei de la Veneţia, banii nu mai pot să vină şi acei 74 de pioni parlamentari care au votat asta poartă răspunderea pentru pierderea asistenţei financiare”, spune Siegfried Mureşan.

Totodată, eurodeputatul susţine că lipsa finanţării din partea UE va avea consecinţe grave asupra cetăţenilor Republicii Moldova.
 
Cei de la guvernare au privit doar prin perspectiva propriului buzunar şi a propriului interes. Or, asta nu face niciodată un om de stat. Un adevărat politician gândeşte întotdeauna: ce aşteaptă oamenii de la mine, cum pot să guvernez ţara, să o gestionez, să gestionez resursele lichidate existente, ceea ce oamenii aşteaptă şi am încercat să îndeplinesc ceea ce am promis când am fost ales. Realitatea este că Republica Moldova are în momentul de faţă un Guvern care nu e credibil. El nu este rezultat din urma unor alegeri democratice. La ultimele alegeri, cetăţenii au votat trei partide proeuropene. Şi unul dintre cele trei partide proeuropene a decis, împreună cu comuniştii şi cu socialiştii pro-ruşi, să dărâme acel Guvern, în toamna anului 2015. Acel partid se numeşte Partidul Democrat. Din acea zi, acel partid nu mai este partid proeuropean şi confirmarea am văzut-o astăzi, când Partidul Democrat a votat cot la cot cu pro-ruşii lui Dodon împotriva viitorului Republicii Moldova”, a punctat europarlamentarul.