Deputaţii PLDM spun că şi votarea în lectură finală a modificărilor electorale a fost făcută cu numeroase încălcări de procedură.

„Schimbarea sistemului electoral într-o ţară poate dura trei minute prin prezentarea unui raport în parlament şi fără nicio întrebare şi fără votarea niciunui amendament în parte? Au venit cu o listă de amendamente, tot pe undeva ticluite de ei. Au fost spulberate şi ultimele speranţe pentru a construi un stat democratic bazat pe lege. Astăzi prin votul celor 74 de deputaţi Moldova a fost aruncată înapoi, va trebui în continuare să se confrunte cu lupta între cei care se doresc cu orice preţ să se menţină la putere”, a spus Tudor Deliu, preşedinte fracţiunea PLDM.

Liberal-democraţii au avut şi un mesaj la adresa cetăţenilor, în contextul manifestaţiei de susţinere a votului mixt.

„Stimaţi cetăţeni ai RM, cei care dumneavoastră i-aţi ales ca autorităţi locale astăzi stau în faţa parlamentului într-o zi de muncă şi încearcă a apăra hoţii şi bandiţii. Nu mă tem de aceste cuvinte, pentru că numai hoţii bandiţii pot fi protejaţi cu poliţie şi cu geamurile blocate a unei clădiri publice. Ruşine! Stimaţi cetăţeni, fiţi atenţi pe viitor pe cine delegaţi să vă reprezinte”, a declarat Tudor Deliu.  

Liberalii se pregătesc să conteste legea la Curtea Constituţională.

„Aplicarea codului electoral pe teritoriul din stânga Nistrului şi astfel încât veridicitatea listelor electorale, cât şi prevederile privind înaintarea candidaţilor este pusă sub semnul întrebării, de aceea noi ne rezervăm dreptul de a ataca acest proiect de lege votat la Curtea Constituţională”, a spus Ion Apostol, deputat PL.

Iar comunişti spun că deputaţii care au votat pentru schimbarea sistemului electoral au făcut-o de frică.

„Toţi acei care se tem că n-o să treacă în viitorul parlament pentru că au de ce se teme, trebuie să răspundă de tot ce au făcut în anii aceştia, toate crimele acestea împotriva poporului. Dorim să vedem cum o să se şteargă pe faţă de această scuipare care o fac democraţii moldoveni Comisiei de la Veneţia, instituţiilor internaţionale europene”, a declarat Vladimir Voronin, lider PCRM.  

În replică, şeful legislativului a declarat că deputaţii PCRM au lipsit de la dezbaterile proiectului de modificare a sistemului electoral, iar din acest motiv le-ar scăpa detaliile ce ţin de modul în care s-au luat în calcul recomandările Comisiei de la Veneţia.