Cuplul regal şi cei doi copii ai săi a ajuns în Germania miercuri, iar în prima zi ducele şi ducesa de Cambridge s-au întâlnit cu cancelarul Angela Merkel la Berlin, au vizitat unele din obiectivele turistice ale capitalei şi un centru pentru copiii dezavantajaţi.

William şi Kate au fost întâmpinaţi de sute de oameni cu drapelul Marii Britanii la Universitatea din Heidelberg, unde au vizitat un institut de cercetare în domeniul cancerului, în compania directorului său, Michael Baumann.

După o plimbare prin centrul pitoresc al oraşului, cei doi au vizitat o piaţă germano-britanică, unde au fost întâmpinaţi de primarul din Heidelberg, Eckart Wuerzner, şi de omologul său din oraşul înfrăţit Cambridge. O ploaie scurtă într-o zi altfel însorită a fost descrisă de Wuerzner drept "vreme tipic englezească", iar Kate şi-a cerut scuze pentru că a "adus vremea de la Cambridge" cu ea.

Când cuplului i s-a dat ocazia să încerce să facă tradiţionalii pretzel din aluat, primarul i-a atras atenţia politicos prinţului William: "Ai grijă la cravată, te rog".

William şi Kate s-au schimbat apoi în haine casual şi pantofi sport pentru a lua parte la o regată pe Neckar, la care au participat echipaje din Heidelberg şi Cambridge. Publicul i-a ovaţionat pe cei doi membri ai casei regale britanice şi pe vâslaşi de pe malurile râului.

Cuplul a primit cadouri tradiţionale din regiune, printre care un ceas cu cuc pe care se afla drapelul britanic, precum şi ursuleţi de la compania germană de jucării Steiff.

La sfârşitul după-amiezii, William şi Kate urmează să revină la Berlin pentru un concert privat al DJ Goldierocks la Claerchens Ballhaus, o clădire istorică din districtul Mitte al capitalei. Vineri, William şi soţia sa se vor deplasa cu trenul la Hamburg, pentru a vizita sala de concerte Elbphilharmonie.În ajunul vizitei lor, o bombă neexplodată din cel de Al Doilea Război Mondial a fost dezamorsată în oraş. Bomba americană de 250 kg a fost descoperită miercuri dimineaţă în apropierea principalei gări feroviare a oraşului, care este cunoscut pentru faptul că aici s-a înfiinţat cea mai veche universitate din Germania, în 1386. Autorităţile au evacuat temporar 2.300 de persoane din zonă.