După noua sesiune de discuţii desfăşurată joi, în cadrul negocierilor pe tema Brexit, Michael Barnier a constatat că există "divergenţe fundamentale" între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

În contextul în care Guvernul Theresa May a semnalat disponibilitatea de a reduce reglementările economice, fiscale şi comerciale în cazul în care nu va ajunge la un acord cu UE, Michel Barnier a avertizat că negocierile cu Londra riscă să fie suspendate.

"Efectul divergenţelor nu trebuie să conducă la concurenţă neloială, deoarece dacă nu reacţionăm la această problemă (...) vor fi dificultăţi majore în obţinerea ratificării unui viitor acord de către toate ţările, vor apărea campanii politice împotriva negocierilor", a atras atenţia Michel Barnier, citat de cotidianul The Independent.

"Se va spune că Bruxellesul poartă negocieri cu Marea Britanie în sensul deteriorării standardelor de mediu şi a standardelor sociale, spre exemplu, situaţie care va conduce la o concurenţă fiscală mai mare. Dacă se va întâmpla acest lucru, totul s-a terminat. Eu nu vreau să ajungem la asta, vreau progrese", a subliniat Barnier.

"În discursul meu de săptămâna trecută, am adus în discuţie faptul că unii miniştri britanici au declarat că în unele situaţii lipsa unui viitor acord cu UE ar fi mai bună. Eu cred că trebuie să le explicăm clar ce ar însemna acest lucru. Sau poate ar trebui să le explice Camera Lorzilor. Trebuie să analizăm bine efectele. În mod sigur, nu aceasta ar fi opţiunea mea", a insistat Michel Barnier.

Principalele disensiuni în negocieri se referă la restanţele Marii Britanii faţă de UE, estimate a fi între 60 şi 100 de miliarde de euro, şi la drepturile cetăţenilor din state ale Uniunii Europene aflaţi în Marea Britanie.