Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Memoriu la 25 de ani…

Memoriu la 25 de ani de la Acordul moldo-rus privind reglementarea pașnică a conflictului armat de la Nistru

La 21 iulie 2017, se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului moldo-rus privind principiile de reglementare pașnică a conflictului armat din zona Transnistreană a R. Moldova. Potrivit experților, realizarea acestui act politic încheiat între două state suverane Federația Rusă și R. Moldova a condus la oprirea vărsărilor de sânge în războiul pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a R. Moldova, în încercarea de a soluționa pașnic diferendul transnistrean.

Ex-ministrul de Interne, Victor Catan, era, în anii 1992-1997, copreședinte al Comisiei Unificate de Control din partea R. Moldova . La 25 de ani distanță de la acel eveniment, prin tolerarea încălcărilor Acordului moldo-rus din 21.07.1992, Rusia s-a compromis și a pierdut credibilitatea ca parte a misiunii de menținere a păcii în zona Transnistreană, transformând mandatul său de pacificator în unul de protector al regimului separatist.

Localnicilor din Cocieri, Coșnița sau Doroțcaia, li se încalcă dreptul la proprietate asupra terenurilor aflate în zona de control a formațiunilor separatiste, li se îngrădește accesul la ele pentru lucrări agricole. La hotarul administrativ al teritoriului disputat, libera circulatie devine tot mai complicată. Refuzul unui tânăr din Pârâta de a se opri la postul căștilor albastre de pe podul de laVadul-lui-Vodă l-a costat viața, fiind împușcat de un militar rus. Cetățenilor din regiune le sunt încălcate flagrant drepturile și libertățile fundamentale. Deși limbile rusă, moldovenească și ucraineană au un statut formal de limbă oficială, în Transnistria, de facto, doar rusa e oficială, iar școlile cu predare în limba română constituie o problemă sensibilă, copiii și părinții fiind victime ale separatismului. Situația acestor școli a devenit extrem de dificilă în septembrie 2014, când a existat riscul să fie închise. Dosarul privind încălcarea dreptului la educație în Transnistria a ajuns la CtEDO, care a examinat cauza „Catan și alții contra Moldovei și Rusiei”, în care reclamanții s-au plâns de închiderea școlilor și de persecuții din partea regimului separatist. La 19 octombrie 2012, CtEDO a decis că „în virtutea susținerii militare, economice și politice continue oferite „RMN” (Republicii Moldovenești Nistrene), fără care ea nu ar fi putut supraviețui, Rusia poartă răspunderea în baza Convenției pentru încălcarea dreptului la educație al reclamanților”. Acesteia i s-a cerut să plătească reclamanților despăgubiri. Până în prezent, autoritățile ruse nu au reacționat la decizia CtEDO„, spune Victor Catan într-un Memoriu publicat ieri în ZdG.

În concluziile acestui Memoriu Victor Catan susține că ar fi oportune următoarele acțiuni:

  1. Pentru că reprezentanții CUC și ai comandamentului militar rus au discreditat rolul de garant al Federației Ruse în procesul de menținere a păcii, permițind introducerea în zona de securitate a formațiunilor paramilitare separatiste, asigurând consolidarea regimului separatist în detrimentul R. Moldova, sunt necesare tratative noi cu organismele internaționale privind semnarea unui nou acord de reglementare pașnică a diferendului transnistrean, înlocuind actualul format de menținere a păcii cu unul civil, nepărtinitor.

  2. Sunt necesare acțiuni diplomatice pentru asigurarea realizării rezoluției summitului șefilor de state OSCE de la Lisabona, din decembrie 1996, privind retragerea necondiționată de pe teritoriul R. Moldova a formațiunilor armate ale Federației Ruse, ilegal dislocate în zonă.

  3. Autoritățile statului, de comun acord cu țările vecine, Ucraina și România, să interzică pătruderea mercenarilor ruși în R. Moldova, împiedicând astfel posibilitatea lor de a-și satisface serviciul miltar în detrimentul R. Moldova și a securității regionale.

  4. R. Moldova, parte a SA „Moldova Gaz”, să inițieze tratative privind recunoașterea de către Transnistria a datoriilor sale de peste 5 miliarde USD față de furnizorii de gaze și curent electric din Rusia, evitând astfel plasarea poverii de plăți pe contul consumătorilor din R. Moldova.

  5. A documenta și a informa organismele internaționale despre rolul Federației Ruse în consolidarea regimului separatist de la Tiraspol, despre încălcările flagrante ale drepturilor constituționale ale cetățenilor noștri din Transnistria și neexecutarea hotărârilor CtEDO pe toate cazurile pronunțate împotriva Rusiei.