Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legea privind schimbarea sistemului electoral,…

Legea privind schimbarea sistemului electoral, publicată în Monitorul Oficial

După doar câteva ore de la votarea legii privind schimbarea sistemului electoral, această lege a fost deja publicată în Moniotrul Oficial.

Ieri, 20 iulie, a fost aprobat proiectul de lege privind votul mixt în lectură finală. Pentru acesta și-au dat votul 74 de deputați. Ulterior, Igor Dodon, președintele R. Moldova, a anunțat că a promulgat legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. „Câteva clipe în urmă am promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Felicit toți cetățenii R. Moldova cu această ocazie. Consider că începe o nouă filă în istoria modernă a R. Moldova. Vom munci în continuare pentru atingerea tuturor obiectivelor anunțate”, a spus Dodon.

Menționăm că acest proiect de lege a împărțit în două tabere societatea: cei care sunt pentru votul mixt și cei care se opun acestei legi, declarând că oferă puterea în mâinile unor actori politici, care vor să-și realizeze interesele.

Totodată, Partidul Popular European (PPE)  a venit cu o declarație oficială în care condamnă cu fermitate nerespectarea de către Parlamentul R. Moldova a recomandărilor Comisiei de la Veneția. „Este o rușine că majoritatea parlamentului R. Moldova a ales astăzi, pentru cetățenii săi, autoritarismul asupra democrației, corupția asupra transparenței și haosul asupra statului de drept. Este foarte regretabil faptul că 74 de membri ai parlamentului au ales să consolideze autocrația Partidului Democrat și al Socialiștilor în frunte cu Plahotniuc în loc să apere interesele poporului lor ”, a declarat liderul PPE, Joseph Daul.