12:44:48 28.03.2024
Stiri

CONCURS pentru un nou director la „Moldova 1”: Președintele CCA recomandă unui membru al Consiliului de Observatori să RENUNȚE la mandat

Social 20.07.2017 14:37 Vizualizări2120 Autor: Ziarul National
CONCURS pentru un nou director la „Moldova 1”: Președintele CCA recomandă unui membru al Consiliului de Observatori să RENUNȚE la mandat
Stela Nistor


Consiliul de Observatori al Companiei „Teleradio Moldova” a anunțat un concurs pentru ocuparea funcției de director al postului public de televiziune, după demisia lui Mircea Surdu.

Pentru noul director ar urma să-și dea votul și membra CO, Stela Nistor, consilieră a premierului Pavel Filip.

Dragoș Vicol, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), îi recomandă membrei Consiliului de Observatori (CO) al Companiei publice „Teleradio Moldova”, Stela Nistor, să aleagă între cele două funcții în care activează în prezent – fie rămâne consilier de stat al premierului, fie activează doar ca membru al CO. „Din punctul de vedere al moralității, ar trebui să se retragă și să fie delegat un alt membru”, a menționat Dragoș Vicol, citat de media-azi.md.

Recomandarea a fost formulată în cadrul discuției despre conflictul de interese depistat la CO, care a constituit subiectul ediției a 49-a a emisiunii „Media Azi”, realizată de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Participanții la emisiune consideră că avem de a face cu o abatere de la legislația în vigoare, care afectează grav integritatea CO. Asta, deoarece membra CO, Stela Nistor, activează deja al doilea an în calitate de consilier principal de stat al prim-ministrului Republicii Moldova, iar ceastă poziție, potrivit Legii cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public, este incompatibilă cu alte activități remunerate.

CITIȚI și Postul „Moldova 1” are un director interimar după demisia lui Mircea Surdu: Chestiune pusă la vot de DOUĂ ori în cadrul aceleiași ședințe

„În condițiile în care membrii CO ar trebui să monitorizeze activitatea „Teleradio Moldova”, să vegheze cum este implementată legislația, să fie transparenți, să urmărească dacă jurnaliștii au un comportament deontologic, am aștepta și din partea membrilor CO sa aibă același comportament deontologic și să nu încalce legislația”, este de părere directoarea executivă a CJI, Nadine Gogu, care a moderat emisiunea.

Contactată de Media Azi, Stela Nistor nu a dorit să comenteze declarațiile de mai sus: „Vreau doar să menționez că nu sunt într-o situație de incompatibilitate prevăzută de articolul 57 al Codului audiovizualului, și, doi, eu nu sunt funcționar public și nu am fost vreodată”.

Președintele CO al Companiei publice IPNA Teleradio Moldova, Nicolae Spataru, nu a dorit să se pronunțe pe marginea acestui caz, motivând că în aceste zile se află în concediu medical. „Nu știu despre ce conflict de interese vorbiți”, ne-a declarat el.

Media-azi prezintă un scurt comentariu la temă al expertului media Ion Bunduchi:
„Este un clar conflict de interese. Nu am să fac trimitere la Legea cu privire la conflictul de interese. Invoc imperfectul Cod al audiovizualului, care, în art. 57, (2) zice: ‘Funcţia de membru al Consiliului de Observatori este incompatibilă cu:
a) statutul de parlamentar, de membru al Guvernului, de membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului;
b) calitatea de deţinător, direct sau indirect, de acţiuni sau părţi ale fondului statutar al societăţilor comerciale cu activităţi în domenii în care s-ar afla în conflict de interese cu calitatea de membru al Consiliului de Observatori;
c) statutul de salariat al companiei;
d) calitatea de membru de partid.’
S-ar părea că totu-i ‘perfect legal’, cum le plăcea să declare unor politicieni după lichidarea de facto, în 2007, a rebelului post de radio Antena C. Doar că, să înțelegem: este buchea legii și este spiritul legii. Buchea zice că totu-i OK – în CO nu sunt membri de partid, parlamentari sau membri ai guvernului. Spiritul, însă, contrazice buchea. Pe de o parte, nicio lege nu poate include lista exhaustivă a situațiilor pe care le reglementează. Pe de altă parte, alineatul (2) al art. 57 din Cod, prin spiritul lui, ne spune că membrii CO trebuie să fie din zone departe de legislativ, executiv, politic etc, tocmai pentru a nu-i influența în vreun fel în exercitarea onestă și cu bună-credință a atribuțiilor pe care le au; a nu trezi bănuieli (atât de rezonabile și-n cazul CO) că membrii CO îndeplinesc comenzile cuiva cu interese.
Legea-i imperfectă. Dar legea, chiar și cea perfectă, cel mai puțin îi trebuie unui om care pune preț pe corectitudine. Întotdeauna este loc de decizii înțelepte care, apropo, nu pot fi copiate din legi.”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md