„Viitorul parlament care va fi ales pe baza acestui sistem în niciun caz nu va putea fi valabil, nemaivorbind de a fi democratic. Viitorul Parlament va fi un simplu instrument deoarece sistemul care s-a votat astăzi îi va permite domnului Plahotniuc şi aliaţilor săi din Partidul Socialiştilor pur şi simplu să picteze cine va fi ales în Parlament”, a spus Socor.

„Vor fi alegeri parlamentare în 2018. E foarte greu de prevăzut ce surprize ne poate rezerva această guvernare înaintea alegerilor. Este posibil că guvernarea va convoca alegerile mai devreme decât e prevăzut. Toate iniţiativele acestea majore de la parlament au venit ca surprize. Guvernarea are nevoie de acest mod de a cârmui ţara prin surprize, prin zguduiri. În aşa mod face ca populaţia să nu se concentreze asupra problemelor reale, ci asupra problemelor artificiale, abstracte, sau probleme pictate chiar de autorităţi”, a declarat analistul politic de la Fundaţia Jamestown .

Potrivit lui Socor acum, după votarea acestui proiect, Republica Moldova nu va mai avea susţinere din partea partenerilor europeni.  

„Se vede că domnului Plahotniuc nu îi pasă de cetăţenii Republicii Moldova deoarece de bună seamă ajutorul financiar european nu va mai fi acordat, sau cel puţin nu în calendarul convenit, dar va fi suspendat, amânat sau redus. Domnul Plahotniuc demonstrează că îi ţine pe cetăţenii Republicii Moldovei ostatici propriilor sale ambiţii”, a conschis Vladimir Socor.