Actualitate

Viceministrul de externe Lilian Darii a cerut europenilor revigorarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean

În alocuţiunile sale, viceministrul Darii a menţionat importanţa reluării negocierilor oficiale în formatul ”5+2” în vederea promovării în continuare a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv prin identificarea unor soluţii practice pentru problemele cu care se confruntă locuitorii ţării din cauza conflictului. El a subliniat că aceste soluţii trebuie să se plieze pe scopul final al procesului de negocieri – elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Diplomatul moldovean a subliniat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini iniţiativa cu privire la dialogul structurat, axat pe identificarea unor noi paradigme pentru stabilitatea şi securitatea în arealul OSCE. El a ţinut să menţioneze necesitatea menţinerii problematicii conflictelor prelungite în concepţia dialogului structurat.

Vicemnistrul Darii a reiterat interesul ţării noastre în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE. În acest context, el a pledat pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre, în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din anul 1999. El a pledat, de asemenea, pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.

În marja Conferinţei, viceministrul Darii a purtat discuţii cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice Kathleen Kavalec şi reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Wolf-Dietrich Heim. În cadrul întrevederilor, au fost abordate aspecte de actualitate cu privire la evoluţiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi securitatea regională.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *