14:35:04 28.03.2024
Stiri

VIDEO // Zi FIERBINTE la Chișinău. Protestatarii au ajuns la Președinție și anunță o manifestație și mâine

Social 20.07.2017 12:35 Vizualizări3756 Autor: Ziarul National
VIDEO // Zi FIERBINTE la Chișinău. Protestatarii au ajuns la Președinție și anunță o manifestație și mâine


UPDATE 13.25 Acțiunea de protest împotriva sistemului mixt s-a încheiat, iar protestatarii și-au dat întâlnire pentru mâine, de la ora 12.00, în fața Reședinței de stat de pe str. N. Iorga.

UPDATE 13.05 Andrei Năstase anunță că protestele vor continua. Maia Sandu cheamă oamenii pentru mâine, la ora 12.00, la o nouă acțiune de protest în fața Președinției „pentru a apăra democrația” și a demonstra lumii întregi că în R. Moldova „mai sunt oameni care mai cred în democrație” și nu acceptă acțiunile celor care știu „să fure voturi”.

UPDATE 12.32 Mulțimea a ajuns să protesteze în fața Reședinței de stat de pe str. N. Iorga, acolo unde își are biroul președintele Igor Dodon. Protestatarii scandează „Plahotniuc, Dodon, la tomberon”, „PD și PSRM, ciuma roșie”, „Jos Plahadon”, „Poliția păzește mafia”, „Dodon, trădător” și „Voi dați afară tinerii din țară. La Președinție au fost concentrați numeroși polițiști.



UPDATE 11.46. Comunista Elena Bodnarenco a spus în fața protestatarilor că Dodon este un trădător, care și-a trădat astăzi și proprii susținători.

UPDATE 11.39. Protestatarilor li s-au alăturat și câțiva deputați comuniști, inclusiv Elena Bodnarenco, Ina Șupac și Oxana Domenti. Deputatele s-au întreținut cu Andrei Năstase. Potrivit Elenei Bodnarenco, deputații care au votat pentru sistemul mixt s-ar fi ales cu o „primă importantă”. „În Parlament s-a produs o crimă, e vorba de uzurparea puterii în stat”, a spus Ina Șupac. Aceasta a mai adăugat că pe ordinea de zi a Parlamentului de azi și de mâine sunt mai multe proiecte antisociale, iar socialiștii vor vota împreună cu PD pentru adoptarea acestora.

UPDATE 11.15. La unul dintre geamurile Parlamentului a apărut un banner imens pe care scria „NU sistemului mixt”. Andrei Năstase și Maia Sandu, care a fost ridicată pe brațe de unii tineri, au imortalizat momentul cu telefonul mobil. Apariția acestui banner i-a făcut pe protestatari să scandeze „Jos Mafia” și „Rusine”.



UPDATE. 10.43. În semn de protest, pentru că Parlamentul a votat deja trecerea la sistemul mixt, Andrei Năstase a îndemnat oamenii să facă un lanț viu în jurul Legislativului. Oamenii scandează „Hoții”, „Rușine”, „Trădătorii” și „Jos mafia”, în timp ce socialiștii, democrații și popular-europenii care au legalizat sistemul mixt își continuă ședința în Parlament.

UPDATE 10.38. Andrei Năstase a îndemnat protestatarii să nu le fie frică și să protesteze civilizat. „Trebuie să rămânem aici, Plahotniuc și Dodon vor să ne fure votul. Nu de astfel de democrație avem nevoie. Noi vrem ca drepturile să ne fie respectate. Vrem ca oamenii cinstiți să trăiască normal și să fie apreciați după merite”, a spus Maia Sandu, după ce a aflat că Parlamentul a votat pentru trecerea la sistemul mixt cu 74 de voturi.

UPDATE 10.19 // La această oră, împotriva sistemului mixt protestează câteva mii de persoane, iar traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare a fost suspendat în regiunea Parlamentului. Oamenii scandează „Noi nu cedăm!”, „Jos mafia!” și „Hoții!”, iar pe pancarte sunt scrise de mână mai multe mesaje: „Nu sistemului mixt”, „Țara e a mea”, „Stop regimului Dodon-Plahotniuc” etc.



UPDATE 10.16 // Protestatarii partidelor de opoziție sunt ținuți de polițiști departe de sediul Parlamentului, acolo unde are loc mitingul de susținere a sistemului mixt.

UPDATE 10.07 // Andrei Năstase îl acuză pe Alexandru Pânzari, șeful IGP, că ar executa ordinele lui Plahotniuc și că locul lui este „la pușcărie” pentru maltratarea tinerilor în aprilie 2009.

UPDATE 10.01 // Maia Sandu și Andrei Năstase vor să treacă de cordonul poliției pentru a-i întreba pe cei care participă la mitingul de susținere a sistemului mixt „ce anume le place”? Ghoerghe Cavcaliuc de la Inspectoratul Național de Poliție le interzice acest lucru, afirmând că poliția este obligată să vegheze ca cele două tabere să nu se intersecteze, „pentru securitatea Dvs.”. Năstase i-a spus că ei nu sunt „fricoși ca Dodon și Plahotniuc” și vor să meargă să vorbească cu acei oameni.

UPDATE 9.45 // Manifestanții strigă „Hoții, hoții!”, iar vorbitorii de la celălalt miting sunt bruiați atunci când își țin discursurile. În mullțime se află Maia Sandu și Andrei Năstase.

În fața Parlamentului are loc un protest organizat de partidele politice care sunt împotriva adoptării sistemului mixt. Oamenii scandează diferite lozinci, inclusiv „trădătorii” sau „veniți cu noi”.

Aceștia se adresează oamenilor care la doar 20-30 de metri participă la un miting în susținerea schimbării sistemului electoral.

„Joi dimineată, la ora 6.00, la comanda PDM, de la Rezina urmează să plece la Chișinău, în apărarea votului mixt, 6 autobuze cu susținători și un autobuz cu polituști, de la Șoldănești - 5 autobuze cu persoane adunate să susțină proiectul PDM și PSRM”, scrie jurnalistul Tudor Iașcenco de la Rezina.

Menționăm că la protestul împotriva sistemului mixt și-au anunțat prezenta liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, ai Partidului Nostru și ai Partidului Unității Naționale.

Amintim că Parlamentul urmează să voteze în lectura finală proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md