Dodon salută votul pentru modificarea sistemului electoral şi îşi asumă meritele. „Proiectul a menținut în totalitate conceptul propus de mine”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Igor Dodon salută şi îşi asumă victoria pentru adoptarea cu votul a 74 de deputați a proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. Astfel, deşi democraţii susţin că proiectul votat „respectă în totalitate recomandările Comisiei de la Veneţia”, şeful statului susţine că acesta „respectă în totalitate” conceptul propus de el.

Acesta se referă la:
– Menținerea pragului electoral de 6% pentru partide de accedere în Parlament.
– Desfășurarea alegerilor pe circumscripții într-un singur tur.
– Alegerea deputaților pe circumscripții speciale regiunea Transnistreană.
– Mandate de deputat pentru diaspora.

Vedeţi şi: Sistemul mixt – votat! 74 de deputaţi PD, PSRM şi PPE au susţinut proiectul fără dezbateri şi întrebări

„În ce privește numărul secțiilor de votare în diasporă a fost inclus un criteriu suplimentar pe care îl promovăm încă din 2015 și anume – numărul persoanelor carese află, muncesc sau sunt stabilite permanent în țara în care urmează să fie deschise aceste secții de votare”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Faceobook la scurt timp după votul din Parlament.

„Felicit fracțiunea Partidului Socialiștilor cu această ocazie. Menționez că în anul 2011 inițiativa respectivă a fost inclusă în programul Partidului Socialiștilor, în fruntea căruia m-am aflat până la investirea în funcția de Președinte al țării, iar în 2014 acesta a fost parte componentă al programului electoral al PSRM”, a mai scris Dodon.

Nu în ultimul rând, în cele mai bune tradiţii ale PD, şeful statului susţine că „la elaborarea proiectului de lege s-a ținut cont de solicitarea unei mari părți a populației țării care dorește o reformă politică reală și echilibrată, în folosul cetățenilor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...