Deschide.md: Ministerul de Externe îi sugerează Rusiei să anuleze vizita lui Rogozin în stânga Nistrului

Ministerul de Externe îi sugerează delegației ruse în frunte cu vicepremierul Dmitri Rogozin să-și anuleze venirea în Republica Moldova pentru a participa la aniversarea a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, anunță deschide.md.

Sursele Deschide.MD spun că ministrul de Externe, Andrei Galbur, i-a înmânat astăzi ambasadorului Rusiei la Chișinău o scrisoare prin care se anunță refuzul Chișinăului ca delegația rusă să traverse spațiul aerian al Republicii Moldova cu avioane militare care urmau să aterizeze atât în capitală, cât și la Tiraspol.

„Autoritățile competente din Republica Moldova sunt nevoite să refuze acordarea dreptului de a traversa spațiului său aerian și aterizare a avioanelor Forțelor Aeriene Militare a Rusiei în aeroporturile din Chișinău și Tiraspol în legătură cu lipsa condițiilor necesare în acest sens, fapt despre care partea rusă a fost anunțată anterior de nenumărate ori. Partea moldovenească amintește despre lipsa mecanismului de asigurare a controlului din partea autorităților competente moldovenești asupra activității de zbor care implică folosirea aeroportului din orașul Tiraspol.

În acest context, exprimând regretul în legătura cu lipsa unui plan comun de manifestări cu ocazia aniversării a 25 de ani de la desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru, autoritățile moldovenești consideră inoportună desfășurarea unor asemenea evenimente în mod unilateral”, se menționează în document.

“Ținem să precizăm că în scrisoare nu este pomenit numele lui Dmitri Rogozin, dar deducem cu ușurință că mesajul îi este inclusiv adresat. Or tot azi, președintele Igor Dodon s-a văzut cu Ambasadorul rus, întâlnire la care a fost anunțat despre intenția lui Rogozin de a veni în Republica Moldova pentru a participa la sărbătoarea dedicată celor 25 de ani de la începutul operațiunii de pacificare de pe Nistru.

De asemenea, vom preciza că mesajul din scrisoarea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a fost ulterior „ambalat diplomatic” într-un comunicat de presă al instituției, în care scrie că Andrei Galbur l-a primit astăzi pe Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Farit Muhametșin”, notează sursa.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.