Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Tratament gratuit de fertilizare in…

Tratament gratuit de fertilizare in vitro pentru mii de cupluri din R. Moldova

foto: onisep.fr

Primele 20 de femei, din cele 67 de cupluri care au solicitat proceduri de fertilizare in vitro finanțate din fondurile de asigurare obligatorie medicală, au început tratamentul gratuit, potrivit Ministerului Sănătății (MS).

Din cele 67 de dosare recepționate în perioada aprilie-iunie 2017, două au fost respinse și 30 acceptate. Pentru aceste 30 de proceduri Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) a alocat 951 mii de lei. În total vor fi finanțate 100 de proceduri de fertilizare in vitro, anual. Restul dosarelor urmează să fie evaluate în timpul apropiat.

Directorul Medical Repromed, Veaceslav Moșin, afirmă că, în R. Moldova, suma alocată pentru o procedură de fertilizare in vitro variază de la 15 mii până la 35 de mii de lei. „În funcție de protocolul ales pentru stimulare, de vârsta și medicamentele folosite se stabilește suma concretă. Cu 50-60 de mii de lei o pacientă se poate încadra, inclusiv cu medicamente”. Medicul susține că în comparație cu alte state, în R. Moldova se înregistrează prețuri mai mici.

„La clinicile din Kiev, prețurile pot ajunge la patru-cinci mii de euro. În Europa, procedura fără medicamente pornește de la patru mii de euro. Cea mai mare sumă totuși se înregistrează în SUA-18 mii USD”, ne convinge specialistul.  Chiar dacă unele oferte de peste hotare ar părea accesibile, expertul spune că, pe site-uri, cel mai des se indică doar suma pentru procedură, fără costuri suplimentare.

„La noi, în prețul acesta sunt incluse și cheltuielile pentru tehnologia ce urmează a fi utilizată, dar, în Ucraina, de ex, dacă inițial propun un preț mai mic, când se calculează toate cheltuielile, reiese o sumă mult mai mare”. Medicul mai spune că, anual, doar la instituția unde activează, apelează până la 500 de cupluri. Reușita unei proceduri de fertilizare in vitro depinde de numeroși factori. Eficiența primei proceduri la femei cu vârsta de până la 35 de ani este de 45-50%, după trei proceduri – e de 75-80%. Totodată, după 40 de ani, indicele e mai redus.

În R. Moldova, procedura de fertilizare in vitro finanțată de fondurile de asigurare obligatorie medicală a devenit posibilă după ce, la 24 februarie, MS a aprobat regulamentul care permite cuplurilor infertile să beneficieze de o procedură de fertilizare în vitro gratuită, în baza poliței de asigurare medicală. Familiile interesate sunt îndemnate să depună dosarele la Comisia de evaluare din cadrul Institutului Mamei și Copilului.

Procedura de fertilizare in vitro gratuită poate fi solicitată doar de cuplurile care dețin poliță de asigurare medicală. Dosarul trebuie să conțină biletul de trimitere a cuplului la Comisia de evaluare, cererea și acordul cuplului, copiile buletinelor de identitate și copiile polițelor de asigurare medicală. Biletul de trimitere este eliberat de către medicul de familie.

Solicitanții procedurii gratuite de fertiliare in vitro pot depune dosarele personal la Comisia de evaluare, care își desfășoară activitatea în incinta Centrului de Sănătate a reproducerii și genetică medicală, amplasat pe str. Burebista 93, Chișinău.

Comisia va realiza fișa de evaluare a solicitanților și va cere, dacă va fi necesar, efectuarea investigațiilor suplimentare. Ulterior, cuplurile eligibile vor alege instituția medicală care va efectua gratuit o procedură de fertilizare in vitro.

Compania Națională de Asigurări în Medicină va achita pentru o procedură de fertilizare in vitro 31 729 de lei. Suma nu include costurile pentru medicamentele administrate de beneficiari în condiții de ambulator.

În R. Moldova, sunt aproximativ 140 de mii de cupluri infertile, de vârstă reproductivă. Dintre acestea, 3000 necesită tratament de fertilizare in vitro.