(STUDIU) Înghețata îți poate provoca dureri de cap

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Îngheţata e una din cele mai bune metode anti-caniculă. Dar când o mănânci prea repede te confrunţi cu ceea ce americanii numesc „brain freeze”: o durere de cap bruscă, ascuţită şi destul de puternică.

Se poate vorbi de cefalee, un simptom ce tocmai a fost recunoscut oficial de către Societatea Internațională pentru studiul durerilor de cap. O ocazie oportună pentru experții britanici de a explica de ce înghețata dă dureri de cap și cum se poate evita o astfel de senzație neplăcută.

Foarte frecvente în randul populației, durerile de cap nu sunt încă ușor de înțeles. De aceea, pentru a le studia mai bine, cercetatorii au avut ideea să se intereseze de dureri temporare ce apar atunci când se mănâncă înghețată sau se bea un lichid rece.

Potrivit explicațiilor lor, o asemenea expunere la frig ar influența fluxul sanguin în creier.

Prin urmare, durerea profundă care apare la mijlocul frunții (cefaleea) ar fi rezultatul „ingestiei sau inhalării unui stimul rece” ce depașește palatul superior al gurii și faringelui. Atunci vasele de sânge se dilată. Durerea cea mai intensă survine când ele se deschid și se închid.

Și, cum e posibil ca unele migrene să funcționeze pe acest principiu, oamenii de știință speră ca în viitor să pună la punct un medicament eficace care să stopeze fenomenul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...