Guvernul aprobă proiectul PD privind combaterea propagandei ruse

Guvernul RM
Foto: moldova24.md

Cabinetul de miniștri urmează să ofere astăzi aviz pozitiv proiectului de lege cu privire la combaterea propagandei ruse, propus de echipa PD. Deși oferă undă verde, Guvernul subliniază că mărimea amenzilor pentru radiodifuzori „nu sunt proporționale cu încălcările”.

Esența proiectului de lege implică articolul 9 din Codul Audiovizualului, care reglementează „Libera recepționare a serviciilor de programe”. Legiuitorii democrați propun completarea acestuia cu un alineat care permite radiodifuzorilor transmisia doar a programelor TV și radio cu conținut informativ, analitic, militar și politic care sunt produse în statele UE, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, scrie agora.md.

Proiectul nu vine să interzică emisiunile și posturile TV rusești, mai ales cele de divertisment, însă democrații au recunoscut că programele analitice și informative rusești vor suferi modificări.

Potrivit documentului, pentru încălcarea modificărilor propuse, e prevăzută aplicarea unei amenzi de la 40.000 la 70.000. Documentul propune chiar retragerea licenție de emisie în cazul aplicării graduale a sancțiunilor propuse și amenzi de 100.000 de lei.

Anume la aceste amenzi atrage atenția Executivul. „Sancțiunile pecuniare prevăzute în acest articol sunt prea mari și nu par a fi proporționale cu încălcările pentru care se preconizează fi aplicate. La fel, sancțiunile nu sunt diferențiate în funcție de conținutul informației distribuite. Astfel, nu ar trebui aplicată aceeași sancțiune atât față de radiodifuzorii care transmit informații cu caracter provocator sau manipulator, cât și față de radiodifuzorii care nu transmit astfel de informații, dar acestea sunt produse într-o jurisdicție interzisă”, notează Ministerul Justiției.

Proiectul urmează să fie analizat de Parlament după votul în Executiv.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente