Se întâmplă în pofida avizului negativ al Comisiei de la Veneţia care a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. 

„Astăzi la ora 16.00, la şedinţa Comisiei juridice, numiri şi imunităţi vor fi finalizate dezbaterile. Astfel ca plenul Parlamentul să poată deja aproba proiectul de lege”, a precizat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. El a precizat că Parlamentul se va putea întruni în această săptămână joi, vineri, dar şi sâmbătă, astfel ca să fie încheiată această sesiune.

Întrebat dacă varianta finală a proiectului de lege a înglobat toate recomandările Comisiei de la Veneţia, Candu a spus că „într-un fel sau altul”.

„În opinia mea, proiectul de lege prevede toate soluţiile necesare pentru a răspunde la aceste subiecte invocate de Comisia de la Veneţia, iar recomandările sunt incluse în proiectul de lege şi şi-au găsit soluţie într-un fel sau altul în proiectul de lege”, a spus preşedintele Parlamentului.

În ceea ce priveşte protestul anunţat de opoziţia antioligarhică, dar şi de societatea civilă, Candu a fost zgârcit în comentarii, afirmând doar că „este important să fie respectată legislaţia”.

Acesta s-a făcut că nu ştie nimic despre evenimentul anunţat subit de Asociaţia „Credinţă Patriei”, condusă de fostul viceministru de Interne Ghenadie Cosovan, care va fi organizat la fel în faţa Parlamentului, menţionând că Primăria ia astfel de decizii.

Precizăm că mai multe partide de opoziţie, dar şi reprezentanţii societăţii civile au îndemnat cetăţenii să iasă mâine la protest în faţa Parlamentului pentru a nu permite votarea în lectură finală a proiectului privind sistemul electoral mixt.

Amintim că la începutul lunii iunie Comisia de la Veneţia a evidenţiat mai multe deficienţe în ceea ce priveşte reforma electorală, printre care lipsa unui consens larg, şi a recomandat ca sistemul electoral să nu fie schimbat. Acest răspuns al instituţiei a servit drept temei pentru oficialii europeni de a condiţiona alocarea tranşelor de bani pentru Republica Moldova.

Intenţia puterii de a modifica sistemul electoral este respinsă categoric şi de către opoziţia parlamentară şi extraparlamentară, precum şi de numeroase asociaţii obşteşti. Mai multe proteste au fost organizate pentru a împiedica guvernarea să introducă un nou sistem de vot.