BAC 2017. Guvernul cere crearea unei comisii speciale pentru investigarea examenului la fizică. Filip: Cineva trebuie să răspundă penal

Pavel Filip

După mai multe dezbateri în comisiile parlamentare, dar și comentarii care au apărut de la profesori și elevi, cu privire la examenul la fizică din această sesiune de bacalaureat, Guvernul a decis în cadrul ședinței de astăzi că urmează să creeze o comisie specială pentru investigarea acestei probleme. „E o situație gravă”, a menționat prim-ministrul Pavel Filip.

„Vreau să văd concluziile experților în acest sens. Este o situație gravă. Dacă într-adevăr se adeverește că una din probleme este nerezolvabilă trebuie să vedem cum au fost ele pregătite. Cineva trebuie să răspundă penal deja. Pentru a anticipa niște concluzii, vă rog, doamne Pogolșa, avem nevoie de un răspuns cert cu privire la ce s-a întâmplat în acest domeniu. În funcție de concluziile pe care le vom avea, vom lua decizi. Dacă se adeverește, atunci este foarte grav. Unii funcționari care consideră aceste lucruri simple le strică viața elevilor”, a declarat premierul Pavel Filip în cadrul ședinței de astăzi.

Examenul la fizică din această sesiune de bacalaureat a stârnit multe discuții, iar acestea s-au revărsat ca pe o masă de ping pong pe platforma noastră. După publicarea rezultatelor examenelor la BAC, mai mulți profesori au înaintat o scrisoare Ministerului Educației din Republica Moldova prin care au cerut ca anumiți itemi din cadrul examenului să fie anulați și să se ofere la aceștia punctaj maxim elevilor. Ulterior, apelul a fost repetat și de către elevii liceului „Orizont” care și-au motivat acțiunea prin faptul că în teste s-ar fi strecurat erori.

O reacție la aceste acțiuni a venit și de la președintele Comisiei republicane de evaluare a lucrărilor de Bacalaureat la fizică, Viorel Dușciac, și din nou, de la profesorii de fizică. „S-a anunţat că Parlamentul creează o comisie pentru a studia situaţia. Doresc şi eu să stau de vorbă cu membrii acestei comisii. Cunosc situaţia în amănunte, pe dinăuntru şi pe dinafară, în detalii, la concret şi cum s-a derulat în timp. Dar cred că nu voi fi invitat la astfel de discuţii. Probabil voi fi considerat incomod şi trecut în lista acestora”, a declarat pentru #diez Viorel Dușciac.

Ulterior, un membru al Comisiei de evaluare și-a exprimat opinia pe un blog, menționând că „asistăm mai degrabă la o reglare de conturi decât la o discuţie obiectivă şi constructivă despre examen.”

Subiectul respectiv urmează să fie dezbătut și în plenul Parlamentului săptămâna aceasta.

Taguri: #BAC 2017
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente