(VIDEO) „Partidul Nostru”, apel de ultimă oră către susţinători, societatea civilă şi alte formaţiuni de opoziţie: Suntem obligaţi să reacţionăm

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Partidul Nostru” cheamă membrii şi simpatizanţii, reprezentanţii societăţii civile, dar şi alte formaţiuni politice de opoziţie parlamentară şi extraparlamentară să se alăture mâine protestului împotriva votării „sistemului mixt de vot” promovat de preşedintele democrat Vlad Plahotniuc şi preşedintele ţării, Igor Dodon. Formaţiunea se aşteaptă şi la anumite provocări din partea „regimului de guvernare”, în condiţiile în care deţine informaţii precum că Partidul Democrat va aduce silit mii de oameni în faţa Parlamentului pentru a „demonstra susţinerea masivă” a proiectului sistemului mixt, iar asociaţia „Credinţă Patriei”, condusă de fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, planifică desfăşurarea unui miting având ca motiv „promovarea faptelor eroice” ale persoanelor căzute în conflictul armat de pe Nistru din 1992.

„Suntem obligaţi să reacţionăm pentru că o altă miză a regimului tâlhăresc este indiferenţa socială”, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă organizată la sediul formaţiunii, vicepreşedintele „Partidului Nostru” Ilian Caşu. Potrivit lui, proiectul votului mixt nu are niciun sens şi, cu siguranţă, nu va contribui în niciun fel la soluţionarea problemelor cu care se confruntă în realitate cetăţenii.

„În mod normal ar trebui să ne preocupe acum alte probleme cu care se confruntă cetăţenii. Nu falsa necesitate de modificare a sistemului electoral care domină acum discursul politic”, a mai spus Caşu, făcând trimitere totadă şi la unele prevederi ale proiectului de lege cum ar fi „inexistenţa turului doi de alegeri în circumscripţii uninominale”, faptul că în cazul în care doi sau mai mulţi candidaţi vor obţine un număr egal de voturi, deputatul „va fi ales” în urma tragerii la sorţi, practică care, potrivit vicepreşedintelui „Partidului Nostru”, ar fi utilizată de „mafia italiană”.

Mai mult. „Proiectul de lege al lui Plahotniuc face tot posibilul ca să nu-i permită oponentului său principal, Renato Usatîi, să participe la alegeri”, a declarat Ilian Caşu, cu trimitere la clauza potrivit căruia candidatul la funcţia de deputat trebuie să depună personal dosarul de participare la alegeri.

Un alt vicepreşedinte de partid, Dumitru Ciubaşenco, a menţionat că poimâine la Chişinău urmează să vină premierul român Mihai Tudose, iar „sarcina lui principală este de a transmite guvernării de la Chişinău că Uniunea Europeană nu acceptă modificarea sistemului electoral”. „Anume de aceea, Plahotniuc va încerca mâine să voteze modificarea sistemului electoral pentru a-i pune în faţa unui fapt împlinit”, a constatat Ciubaşenco.

Întrebaţi dacă au discutat deja despre organizarea protestului de mâine cu reprezentanţii altor formaţiuni de opoziţie, Ilian Caşu a menţionat că „Partidul Nostru” este în contact direct permanent cu „forţele anti-regim”, admiţând totodată că, „pentru a minimiza rezistenţa publică” e posibil ca deputaţii să se întrunească în şedinţă şi „noaptea, ca şobolanii”, aşa cum s-a întâmplat acum un an şi jumătate în urmă, la 20 ianuarie 2016, când Guvernul premierului Pavel Filip a depus pe ascuns jurământul în faţa preşedintelui de atunci Nicolae Timofti.

„Este un joc care noi încercăm să-i înţelegem esenţa, pentru că noi nu suntem în condiţii egale. Ei sunt în dezmăţ, ei sunt în „bespredel” şi într-un stat capturat ei fac ce vor. Noi deocamdată suntem limitaţi de legile existente să rpmânem paşnici şi să avem un comportament democratic pentru că noi vom protesta în baza dreptului Constituţional la întruniri şi libera exprimare şi vom face uz de aceste drepturi, dar regimul face ce vrea”, a mai spus Ilian Caşu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...