(VIDEO) Tot mai multe indicii că Parlamentul pregăteşte votarea sistemului mixt. Proiectul a fost definitivat, iar Legislativul înconjurat de un gard

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Tot mai multe voci, dar şi indicii arată asupra faptului că Parlamentul pregăteşte votarea modificării sistemului electoral în unul mixt la şedinţa de mâine a Parlamentului. În dimineaţa zilei de astăzi, Parlamentul a publicat pe pagina web proiectul de lege cu modificările elaborate până la această oră, în versiunea română și engleză. Tot azi, acesta a urmează a fi discutat în cadrul unei şedinţe speciale a Comisiei juridice, numiri şi imunităţi organizată în sala Europei a Parlamentului.

Nu în ultimul rând, pe Internet au apărut mai multe poze cu un gard amplasat de oamenii legii în faţa clădirii Parlamentului care, potrivit consilierului municipal Ilian Caşu, oficial ar fi amplsat pentru organizarea unui eveniment intitulat „Credinţă Patriei”, în realitate fiind nimic altceva decât o baricadă pusă împotriva protestatarilor care intenţionează să se adune mâine în faţa Parlamentului pentru a periclita adoptarea în a doua lectură a „compromisului” dintre Dodon şi Plahotniuc privind votul mixt

În actuala redacție, proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți etc. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în „Monitorul Oficial” cu 1 an înainte de alegeri. Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament, urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Formarea circumscripțiilor de către o autoritate independentă este una din recomandările Comisiei de la Veneția.

Vedeţi şi: (FOTO și VIDEO) Puterea se pregătește de votarea sistemului mixt? Au apărut garduri la Parlament

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora, se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. În legislația națională sunt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete. Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.

Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Moldovei și a recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient va crește cu fiecare candidat femei ajunsă în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat.

După votarea la data de 5 mai curent de către 74 de deputaţi ai PDM, PSRM şi grupului PPE a proiectului în prima lectură, până la această oră au fost organizate pe platformă parlamentară 7 dezbateri publice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...