Separatiștii proruși vor să creeze un nou stat în locul Ucrainei, numit “Mica Rusie”

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei republici populare Doneţk, a anunţat marţi, în mod surprinzător, un plan de proclamare a unui nou stat, dar nu doar în regiunile separatiste proruse est-ucrainene, ci pe întregul teritoriu al ţării, relatează agenţiile de presă Tass, Associated Press şi Reuters, citate de Mediafax.

Aleksandr Zaharcenko a declarat că va fi elaborată o nouă constituţie care va fi supusă unui referendum. “Considerăm că statul ucrainean în forma în care era nu mai poate fi restabilit. Noi, reprezentanţii regiunilor fostei Ucraine, cu excepţia Crimeei, proclamăm crearea unui nou stat, succesor al Ucrainei”, a declarat liderul separatist prorus, propunând numele “Malorossiya” (“Mica Rusie”) pentru noua ţară.

Capitala noului stat ar urma să fie, potrivit lui Zaharcenko, în Doneţk. Regiunea ucraineană Crimeea a fost anexată de Rusia din 2014, manevra fiind condamnată de Occident.

“Le propunem locuitorilor Ucrainei o modalitate paşnică de rezolvare a situaţiei dificile, fără război. Este ultima noastră propunere”, a spus Zaharcenko, precizând că noul stat ar urma să fie federal, cu regiuni cu grad mare de autonomie.

Preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a condamnat vehement planul propus de liderul separatist, afirmând că este parte a unui “spectacol cu marionete” dirijat de Rusia.

Franţa şi Germania au catalogat planul drept “inacceptabil”, avertizând că este subminat procesul de pace şi Acordul Minsk.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.