Lista absolvenților care au refuzat să primească diplome de onoare din partea președintelui Dodon

hack

Astăzi, președintele Igor Dodon a organizat o ceremonie la care a invitat 100 de elevi absolvenți din întreaga țară pentru a le conferi diplome de onoare. Ulterior, mai mulți elevi au reacționat pe rețelele de socializare spunând că au refuzat din mai multe motive premiul președintelui. Iată elevii care ne-au confirmat acest fapt.

# Mihaela Ungureanu 

19598460_1909644555985076_1848234254990240608_n

Mihaela este o elevă din Chișcăreni. „Un om care îți dă o diplomă, dar îți ia identitatea. Păcat. Atâta țară cât demnitate. Am fost invitată, dar am refuzat”, a scris tânăra pe pagina sa de Facebook. Ulterior, Mihaela ne-a spus că a primit invitația prin telefon, în contextul în care Președinția a reacționat la mesajul tinerei, menționând că în lista premianților nu există o elevă cu acest nume.

 

# Valeria Bratu

12715335_939604119408399_5152945201283206617_n

Valeria a absolvit liceul din satul Slobozia Mare, raionul Cahul. „Nu vreau să fiu parte din acest joc manipulator, prin care Dodon încearcă să-și asume meritele absolvenților. Această diplomă, pentru mine nu are nici o valoare. Îmi doresc foarte mult ca în țara mea să fie apreciate la justa valoare adevărul și valorile autentice, iar asemenea oameni să nu mai poată să-și bată joc de istoria noastră”, a spus pentru #diez Valeria Bratu.

 

# Marina Josanu

josanucollage

Marina este o tânără din Glodeni. „Sunt acum în România și încerc să-mi rezolv viitorul în Vest. Cred în Dumnezeu și în dreptate, nu știu cine și cum e, dar la mine e bine și tot pentru țara mea plec, ca să o ajut”, ne-a spus Marina.

 

# Sorina Solonaru

DSC_8469-1140x761

Sorina Solonaru, o tânără care a absolvit recent liceul „Gheorghe Asachi” din Capitală, a confirmat pentru #diez faptul că și ea a refuzat diploma de onoare a președintelui Dodon. „Am refuzat diploma de onoare a președintelui pentru că el nu este președintele meu. Plus la asta, eu nu cred că mai am nevoie de încă o diplomă pentru ca să mă conving că merit notele pe care le am. Cum pot să accept o diplomă a unui președinte care susține că vorbește limba moldovenească? Știu că acest premiu nu ar trebui să aibă o conotație politică, dar nu mă pot afilia unui eveniment în cadrul căruia nu mă regăsesc”, a menționat Sorina pentru #diez.

Amintim că Sorina Solonaru este una dintre cele trei tinere absolvente care au reușit să ia 10 pe linie la BAC. Tânăra urmează să-și facă studiile la Stockholm School of Economics în Riga, începând cu luna august a acestui an.

# Livia Tonu

Livia a absolvit liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău. Tânăra a confirmat faptul că a refuzat diploma președintelui, însă nu a dorit să comenteze acțiunea sa.

 

# Ajutați-ne să completăm lista. Dacă mai cunoașteți absolvenți care au recurs la același gest, scrieți-ne în comentarii.

După ce mai mulți elevi au spus că au refuzat diploma de onoare oferită de Igor Dodon pentru 100 de abolvenți din țară, Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al președinteului, a publicat o reacție. Acesta a spus că știrea despre Mihaeala Ungureanu, o elevă din Chișcăreni care susține că a refuzat premiul, este o eroare a jurnaliștilor care nu au verificat informația, întrucât, potrivit lui, eleva nu s-ar regăsi în lista premianților. Pe de altă parte, Mihaela a confirmat pentru #diez faptul că a fost invitată să-și ridice premiul de onoare. Tânăra ne-a spus că a primit o invitație prin telefon.

Potrivit președintelui țării, evenimentul se înscrie în Festivalul „Generația Viitorului” și este „un gest de atenţie și motivare a tinerilor, precum și un imbold spre noi performanțe înregistrate în CV-urile personale și în istoria statului Republica Moldova”.

Președintele a menționat în cadrul unei postări publice că au fost selectați câte doi reprezentanți din fiecare raion, în urma analizei performanțelor înregistrate la examenele de bacalaureat și în activitatea extracurriculară, inclusiv participări la diferite concursuri naționale și internaționale. De asemenea, diplome au primit și șapte absolvenți ai instituțiilor de învățământ din stânga Nistrului, mai mulți absolvenți ai liceelor din municipiile Chișinău și Bălți și din UTA Găgăuzia.

După ceremonia de premiere, în PMAN s-a desfășurat un concert cu participarea mai multor artiști ruși, români și autohtoni. Președintele țării a ținut să se laude cu prezența la eveniment, postând un video live de la fața locului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente