(VIDEO) Fost consilier prezidențial, despre cum ratează oportunități puterea; Ce i-a propus un ministru de Externe lui Timofti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova a ratat foarte multe oportunități din Occident din cauza puterii de la Chișinău, susține fostul consilier prezidențial Vlad Țurcanu.

El a vorbit marți, în cadrul unei emisiuni de la postul TV 8, despre o propunere venită din partea unui ministru de Externe european în anul 2013, când Republicii Moldova tocmai îi fusese impus un embargo din partea Federației Ruse la exporturile de fructe și legume.

„Președintele Timofti a avut o întrevedere cu trei miniștri de Externe din Uniunea Europeană. Un domn din aceia trei, care provine dintr-o țară unde nu există foarte multă emoție, brusc s-a însuflețit și a zis, noi suntem numărul 2 sau 3 în lume la exportul de roșii. Noi vă putem ajuta să deveniți numărul 4. Vă aducem investiții, vă învățăm cum se cultivă și refacem această ramură a agriculturii”, a dezvăluit Țurcanu.

El susține că această ocazie s-a pierdut „din cauza modului în care înțelegem noi să discutăm cu Uniunea Europeană”.

„Oamenii aceștia sunt niște oameni educați, nu vor spune cuvinte urâte, dar nu ne vor ajuta, pentru că i-am dezamăgit, pentru că nu am înțeles care e registrul în care se discută cu ei”, a mai declarat Vlad Țurcanu în contextul unei discuții privind schimbarea sistemului electoral și reacția Uniunii Europene.

Cel mai probabil Vlad Țurcanu s-a referit la exemplul Olandei, al cărui ministru de Externe Frans Timmermans s-a aflat la Chișinău în septembrie 2013. Olanda, o țară nu cu mult mai mare decât Republica Moldova, se află pe locul 2 în lume la exportul de tomate. Această țară exportă anual roșii în valoare de peste 1,5 miliarde de dolari americani.

Timmermans a ajuns în prezent unul dintre cei mai influenți oameni din Uniunea Europeană, el fiind Prim Vice-președinte al Comisiei Europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...