16:07:52 24.04.2024
Stiri

MILIOANE // Câți bani au cheltuit partidele din R. Moldova timp de jumătate de an: PD și PSRM, în top

Politică 18.07.2017 16:21 Vizualizări1498 Autor: Ziarul National
MILIOANE // Câți bani au cheltuit partidele din R. Moldova timp de jumătate de an: PD și PSRM, în top


Câteva partide din R. Moldova au avut, în prima jumătate a acestui an, venituri de milioane de lei, iar unul dintre ele a cheltuit zeci de milioane de lei în perioada ianuarie - iunie 2017.

Potrivit rapoartelor financiare depuse la Comisia Electorală Centrală, partidul aflat astăzi la guvernare, Partidul Democrat, a avut de departe cele mai multe venituri, dar și cele mai mari cheltuieli.

Astfel, PD avea pe conturi, în ianuarie, peste 7,5 milioane de lei, dar și-a majorat veniturile cu 29,4 milioane de lei din donații, 23 de milioane dintre care de la membrii de partid și alte peste șase milioane de lei de la persoane fizice. Totodată, PD a beneficiat de peste 3,75 de milioane de lei din bugetul de stat și a adunat aproape două milioane de lei din cotizații.

Democrații au cheltuit cei mai mulți bani pentru presă și materiale promoționale, în special pentru campania de promoare a votului uninominal din această perioadă - peste 29,4 milioane de lei. Peste 370 de mii de lei au fost cheltuite pentru întreținerea sediilor de partid, peste 317 mii de lei - cheltuieli de personal etc. La începutul lunii iulie curent, PD mai avea pe conturi peste 11,2 milioane de lei.



Democrații sunt urmați în top la capitolul cheltuieli de către socialiști - în prima jumătate de an au „tocat” șase milioane de lei.

La începutul anului, PSRM avea pe conturi 2,795 de milioane de lei și a mai adunat, în acest an, 3,87 de milioane de la bugetul de stat, plus aproape 600 de mii de lei din cotizațiile membrilor de partid.

Socialiștii au cheltuit peste un milion de lei pentru întreținerea sediilor, peste trei milioane de lei pentru presă și materiale promoționale, un alt milion de lei pentru organizarea întrunirilor de partid și a diferitor manifestații, dar și peste 385 de mii de lei pentru salarizarea personalului. PSRM mai are pe conturi peste 1,1 milioane de lei.

Partidul Liberal Democrat din Moldova avea la începutul acestui an peste 6,3 milioane de lei, a mai primit 4,2 milioane de lei de la bugetul de stat, plus 30 de mii de lei din cotizații. Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de liberal-democrați pentru personal - peste 1,2 milioane de lei, 390 de mii de lei pentru întreținerea sediilor și alte cheltuieli care se ridică la peste 2,3 milioane de lei. PLDM mai are în cont peste 8,58 de milioane de lei.

Dintre formațiunile parlamentare, Partidul Liberal a cheltuit cei mai puțini bani - 713 mii de lei, deși a avut venituri de peste șase milioane de lei, 2,2 milioane dintre care de la bugetul de stat. Liberalii au cheltuit aproape 300 de mii pentru întreținerea sediilor, 228 de mii pentru materiale de presă etc. și a rămas cu peste 5,4 milioane de lei în cont.

Printre partidele cu venituri de câteva sute de mii de lei se numără Partidul Liberal Reformator - peste 985 de mii de lei, Partidul Social Democrat - aproape 500 de mii de lei, Partidul Național Liberal - peste 200 de mii de lei și Partidul Regiunilor - peste 194,8 mii de lei.

Mai puține venituri au indicat PPCD - 80 463 de lei de la bugetul de stat, 78 de mii dintre care le-a cheltuit pentru întreținerea sediilor, PPEM - 62 750 de lei acumulați de la membrii de partid, 56 de mii dintre care cheltuiți pentru sediile formațiunii, Uniunea Centristă - aproape 40 de mii de lei și Partidul Verde Ecologist - peste 38 de mii de lei.

Partidul pentru Neam și Țară, cel Ruso-Slavean și Mișcarea „Speranța-Nadejda” au declarat că nu au cheltuit niciun leu în primul semestru al anului curent.

Menționăm că ieri a expirat termenul în care partidele urmau să prezinte rapoartele financiare la CEC, iar până la finele săptămânii trecuite s-au conformat cerințelor doar 16 partide din aproape 40 câte există în R. Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md