UE este cel mai important finanțator extern, dar recomandările Uniunii ar trebui ignorate. Ce rezultate mai prezintă sondajul comandat de PD

alegeri_locale_00
Foto: jurnalulph.ro

Un sondaj realizat de IMAS la comanda Partidului Democrat a fost dat astăzi publicității. Potrivit acestuia, 72% dintre respondenți au menționat că au auzit despre intenţia de a schimba sistemul de vot,  30% cred că deputații ar trebui să acceadă în Parlament în baza votului uninominal, iar 24% au susținut sistemul mixt de vot. 

La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui să facă actualul Parlament în condiţiile în care, pe de o parte, majoritatea cetăţenilor doresc schimbarea sistemului electoral, iar pe de altă parte Uniunea Europeană anunţă că va sancţiona Republica Moldova dacă se va schimba sistemul electoral?”, 60% au declarat că Parlamentul ar trebui să asculte voinţa cetăţenilor şi să facă schimbarea sistemului electoral, iar 33% susțin că Parlamentul ar trebui să ţină cont de avertismentele Uniunii Europene şi să renunţe la schimbarea sistemului electoral. În același context, 61% din respondenți au spus că în varianta în care Uniunea Europeană va sancţiona Republica Moldova pentru introducerea sistemului mixt de vot aceasta va fi o decizie incorectă.

Sondajul a fost realizat de IMAS pe un eșantion de 1111 persoane în 76 de localități.

Întrebat de jurnaliști cât a cheltuit PDM pentru promovarea implementării sistemului de vot uninominal, purtătorul de cuvânt al formațiunii, Vitalie Gamurari, nu a dat cifre, spunând că informația despre cheltuielile partidului este raportată la Comisia Electorală Centrală, scrie IPN.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente