(foto) #diez în vizită la Berea Chișinău – locul unde fiecare poate primi răspunsurile pe care le așteaptă despre berea din Moldova

IMG_0041

Din 2010, Efes Moldova organizează excursii tematice în incinta fabricii sale pentru a familiariza consumatorul Berii Chișinău și a brandurilor produse la Chișinău cu sistemul de producere și a răspunde la întrebările pe care iubitorii de bere mereu le au.

Doritorii care vor să meargă în tur se pot înregistra aici.

IMG_0005

Echipa #diez este o iubitoare a berilor artizanale, dar în același timp, Berea Chișinău apare mai des decât am crede în paharele noastre. Iată de ce am decis să ne facem și noi un tur și să vedem care este procesul prin care se fabrică cea mai populară bere din Moldova.

proces2

În drumul nostru ne-a ghidat tehnologul Veaceslav Cojocaru, care după plimbare ne-a explicat și specificul fiecărei beri degustate:

Chișinău Fără Alcool
Chișinău Blondă
Chișinău Red Ale
Chișinău Special Tare
Radler Lemon
Radler Lemon Zero

IMG_0042

Atunci când deguști o bere, procesul e ca la vin. Începi de la berile fără alcool și ridici gradul de alcool (Special Tare fiind berea cu cel mai înalt grad din întregul asortiment al Berii Chișinău). Ești atent la mirosul berii pentru a observa felurile de malț folosite și doza de hamei. De asemenea, ești atent și la culoare, și spuma pe care o are berea.

Este important ca atunci când savurăm o bere să știm că aceasta a fost păstrată în condițiile recomandate de producător (depozitarea berii se face în încăperi curate, uscate, bine ventilate, întunecoase, ferite de razele solare şi de îngheţ, iar temperaturea pentru berile pasteurizate trebuie să fie între 2 și 25 de grade celsius). Când degustăm, de asemenea, trebuie să luăm în calcul temperatura. O bere prea rece tot nu este recomandată, deoarece receptorii gustativi nu mai funcționează la temperaturi joase. O bere poate fi băută la temperatura de frigider și la temperatura camerei. Cu cât berea e mai întunecată, cu atât se recomandă ca temperatura de servire să se apropie de temperatura camerei.

IMG_0045

Partea interesantă e că la primul etaj al fabricii există un pub special pentru degustații (dar și pentru vizitatori), unde este și un mic muzeu al produselor berii Chișinău de-a lungul istoriei (salut, Berea ARC!) și un magazin de suvenire, de unde vizitatorii se pot alege cu halbe sau alte produse legate de brandul Chișinău.

proces1

În ultimii cinci ani, Berea Chișinău a suferit câteva schimbări care duc la o mai înaltă calitate a berii. Pe teritoriul fabricii există o stație de epurare pentru ca apa folosită să se ridice la standardele ISO (din întreg concernul EFES, doar în Moldova există o asemenea stație). De asemenea, rețeta Berii Chișinău Blondă, care este lider în vânzări, a fost îmbunătățită cu malț caramelizat.

Cum decide compania ce fel de beri noi să scoată pe piață

Am fost foarte curioși să aflăm cum decide compania ce fel de produse noi să scoată, mai ales în contextul lansării noului Ale pe piață – Red Ale (luând în considerare că până acum întreg sortimentul berii Chișinău era compus din lageruri).

Astfel, aceștia ne-au spus că foarte mult contează unde călătoresc moldovenii, și ce fel de gusturi caută când se întorc acasă. Tradiția a început atunci când moldovenii se întorceau de la Moscova și voiau să guste din Belyi Medvedi. Când moldovenii au început a lucra în Europa Centrală a venit și Kozelul în Moldova, apoi studenții care învață în România au făcut posibil ca Timișoreana să apară pe rafturile din Moldova. Persoanele doreau Radler, a apărut berea cu suc de lămâie, așa cum se spunea și în videoul de promovare: „Prima dată am gustat-o în Germania”.

Acum, deoarece o destinație populară este Londra, a apărut și Chișinău Red Ale. Astfel, nouă această înșiruire a informației ne dă speranța că s-ar putea să găsim și vreun IPA (India Pale Ale) în asortimentul Berii Chișinău. De asemenea, nu s-a ignorat și posibilitatea colaborării cu vreun bierar producător de homebrew-uri.

Ce include un tur al berii Chișinău

Doritorii pot alege între tururi express (de 1,5 ore) și tururi mai lungi (3 ore). Aceștia vor fi familiarizați cu istoria companiei, etapele de producere, apoi vor vizita spațiul unde se sparge malțul, unde se adaugă hameiul, unde berea fermentează (și în dependență de felul de bere se adaugă drojdiile).

IMG_0022

La locul unde se îmbuteliază, se pasteurizează, se adaugă eticheta și se păstrează pentru a fi transmisă către punctele de vânzare. Apoi membrii grupului vor degusta pe rând cinci-șase beri, cu regulile de respectare a degustației (cu snack-uri pentru a putea diversifica gusturile). Toate aceste etape vor fi ghidate de către un tehnolog cu experiență din cadrul fabricii, care, de asemenea, vă va răspunde la întrebările pe care le aveți.

IMG_0019

IMG_0020

Grupurile se pot înregistra pe acest link.

Degustare plăcută.

IMG_0010 IMG_0007

IMG_0016

Despre companie

Prima fabrică de bere din Moldova, de unde își trage originile actuala companie Efes Vitanta Moldova Brewery, a fost fondată în 1873 de către un întreprinzător german. Abia peste un secol, în anul 1974, prin fuzionarea fabricii vechi de bere cu cea nouă, au fost puse bazele actualei companii. Pe parcurs, fabrica a fost modernizată considerabil, noile utilaje de producție permițând o creștere substanțială a capacităților de producție și calității produselor. Mărcile fabricii au fost desemnate pentru calitate cu numeroase medalii de aur, argint și bronz, de la zeci de expoziții și târguri internaționale.

O nouă etapă în istoria companiei și a mărcii Chișinău începe în anul 2003, când „Efes Beverage Group”, unul din cei mai mari producători de bere de pe piața Europeană, achiziționează pachetul majoritar de acțiuni al companiei „Vitanta Intravest”, din acest mariaj rezultând noua companie „Efes Vitanta Moldova Brewery”. Această schimbare a adus un suflu nou în companie și a ridicat și mai mult standardele de calitate practicate, fapt confirmat de primirea Certificatului ISO 9001 de implementare a unui sistem performant de management al calității, în noiembrie 2004.

În 2012, companiile internaţionale de producere a berii, SABMiller şi Anadolu Efes, au încheiat acordul de alianţă care vizează dezvoltarea afacerilor în Turcia, Rusia, CSI, Asia Centrală şi Orientul Mijlociu. Ca rezultat, Anadolu Efes îşi extinde acoperirea geografică şi îşi consolidează pozițiile în ţările unde activează. În Republica Moldova, încheierea acestei alianțe a însemnat faptul că Efes Vitanta Moldova Brewery devine distribuitor exclusiv pentru mărcile de bere care aparţin companiei SABMiller.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente