La un an de la preluarea totală a puterii politice şi executive în ţară, nici măcar în sondajul PD, cetăţenii nu văd ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat din Moldova a prezentat astăzi opiniei publice rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje (IMAS) la comanda PDM. Chiar şi în acesta însă, la peste un an şi jumătate după ce PD deţine majoritatea parlamentară şi Executivul, 75% dintre cetăţeni consideră că lucrurile în ţară merg într-o direcţie greşită, 84% sunt „deloc muluţmiţi” şi „nu prea mulţumiţi” de situaţia economică din ţară, şi 54% „deloc muluţmiţi” şi „nu prea mulţumiţi” de felul în care trăiesc, iar jumătate dintre respondenţi spun că viaţa lor este aproximativ la fel ca cea de acum un an. Nici măcar încrederea cetăţenilor în ziua de mâine nu arată pentru partidul de la guvernare prea bine.

Întrebaţi dacă cred că în ţara noastră lucrurile merg într-o direcţie greşită sau merg într-o direcţie bună, 3 din 4 respondenţi (75%) au spus că direcţia este greşită în comparaţie cu doar 2 din 10 (19%) care au spus că direcţia este bună, în timp ce 6% dintre respondenţi nu au putut oferi un răspuns la această întrebare.

Referitor la muluţumirea populaţiei faţă de situaţia economică din ţară, 48% dintre respondenţi s-au arătat „deloc mulţumiţi” de aceasta, 36% – „nu prea mulţumiţi” şi 12% – „nici, nici”. Doar 4% dintre respondenţi au indicat ca fiind „detul de mulţumiţi” de situaţia economică din ţară, în timp ce niciun cetăţean (0%) nu s-a arătat ca fiind „foarte mulţumit” de aceasta.

Solicitaţi să răspundă la întrebarea „Cât de mulţumit sau nemulţumit sunteţi de felul în care trăiţi?”, cei mai mulţi (34%) s-au arătat ca fiind „nu prea mulţumiţi”, urmaţi de cei care nu sunt nici mulţumiţi, nici nemulţumiţi (29%) şi cei „deloc mulţumiţi” (20%). Cei „destul de mulţumiţi” au constituit 15% dintre respondenţi, în timp ce doar 2% s-au arătat ca fiind „foarte mulţumiţi”.

Jumătate din numărul de respondenţi a opinat că viaţa lor este „aproximativ la fel” ca cea de acum un an, în timp ce o pătrime din respondenţi (24%) susţin că viaţa lor a devenit „ceva mai proastă” comparativ cu acum un an, iar în opinia a 10% – „mult mai proastă”. Cei care au considerat că acum viaţa lor este „mai bună acum” au constituit 14%, în timp ce doar un procent din respondenţi a menţionat că viaţa lor este „mult mai bună acum”.

Nici măcar speranţa la un viitor mai mai bun a cetăţenilor moldoveni nu este mai îmbucurătoare. Astfel, întrebaţi „Cum credeţi că veţi trăi peste un an?”, cei mai mulţi (33%) au spus că vor trăi „aproximativ la fel”, urmaţi de cei care speră că vor trăi „mai bine” (28%). Cei care consideră că vor trăi „ceva mai prost” au constituit 17% din numărul de repsondenţi, 5% au spus că vor trăi „mult mai prost”, în timp ce doar 2% şi-au exprimat speranţa la un trai „mult mai bun”. 15 la sută din respodnenţi nu au ştiut cum să răspundă la această întrebare.

Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 22 iunie – 9 iulie pe un eşantion de 1111 respondenţi cu vârste de peste 18 ani, fiind reprezentativ pentru populaţia adultă a Republicii Moldova, cu excepţia Transnistriei, şi are o eroare maximă de eşantionare de ±3.0%.

Vedeţi şi: Sondaj la comanda PD: Cinci partide ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...